Uniunea Salvati Romania a depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor o cerere de constituire a unei comisii parlamentare de ancheta cu privire la subminarea intereselor economice si strategice ale Romaniei prin adoptarea de catre Guvernul Dancila a OUG 114/2018.

USR considera ca se impune o ancheta parlamentara tinand cont de caracterul exceptional si de impactul economico-social al masurilor reglementare de OUG nr. 114/2018, de pericolul iminent al distorsionarii pietei de electricitate si de gaze naturale, fapt evidentiat si de notificarea pe care Comisia Europeana a adresat-o Guvernului Romaniei in data de 7 martie 2019. USR considera ca OUG 114 poate avea consecinte nefaste asupra securitatii energetice a tarii.

"Credem ca a fost o ordonanta data cu dedicatie, care nu a tinut cont de niciun fel de practici concurentiale, nu s-a dat in interesul consumatorilor, doar in interesul unor oameni foarte apropiati de PSD si ALDE", declara Cristina Pruna, liderului grupului USR din Camera Deputatilor, potrivit unui comunicat.

USR atrage atentia ca sunt nejustificate masurile prin care anumiti consumatori industriali vor primi din productia interna gaze naturale la pret reglementat si prin care sunt crescute, artificial, volumele de gaze naturale din import.

USR atentioneaza asupra absentei unor studii pe reglementarile care ameninta cu disparitia Pilonul 2 de pensii

Masura plafonarii pretului la gaze naturale a blocat cea mai mare investitie in productia de gaze naturale din Marea Neagra si a atras declansarea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana. Masura nu ii vizeaza cu adevarat pe consumatorii vulnerabili, ci ii avantajeaza pe anumiti consumatori industriali. Unul dintre acestia este Ioan Niculae, condamnat definitiv in dosarul „Mita la PSD” si implicat in mai multe dosare penale.
Nu in ultimul rand, USR atentioneaza asupra absentei unor studii de impact pe reglementarile care afecteaza domeniul bancar si care ameninta cu disparitia Pilonul 2 de pensii.

In acest context, USR considera ca se impune ca o comisie parlamentara sa stabileasca, printre altele, circumstantele care au determinat Guvernul Romaniei sa adopte OUG 114/2018 si modul in care actul normativ a influentat piata de gaze naturale si de energie electrica, dar si considerentele in baza carora a fost luata decizia sprijinirii pe criterii politice a unor consumatori non-casnici de gaze naturale in detrimentul altora.

Citeste si:
Ciucă: OUG privind măsurile bugetare, proiectul plafoanelor de...
Ciucă: OUG privind măsurile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.