OUG de modificare a legilor justitiei trebuie abrogata integral pentru ca este suspecta de neconstitutionalitate, asa cum arata analiza Ministerului Public, a declarat pentru HotNews procurorul general, Augustin Lazar.

UPDATE: Guvernul a adoptat modificarile OUG 7, in pofida avizului negativ al CSM si al protestelor magistratilor.

"OUG 7 trebuie abrogata integral fiind suspecta de neconstitutionalitate conform analizei Ministerului Public, aflata pe site. Aspectele de neconstitutionalitate sunt confirmate inclusiv de observatiile Consiliului Legislativ”, a declarat Lazar, pentru HotNews.

De asemenea, inainte sa intre in sedinta CSM, Lazar a spus ca CSM ar trebui sa dea aviz negativ.

"Aviz negativ, evident (ce aviz ar merita proiectul de ordonanta de urgenta - n.red). Ar fi a patra ordonanta de urgenta care ar amplifica si mai mult incertitudinea reglementarii legilor justitiei. Asta, dupa ce, anul trecut, lucrurile au fost clarificate printr-un proces laborios la Parlament, iar legile justitiei au dobandit un anume contur, acum vine Executivul, care printr-a patra OUG, vrea sa ajusteze legile justitiei. De ce deranjeaza pe magistrati aceasta chestiune?

Este foarte clar, ingrijorarea este determinata de incertitudinea cadrului legal in care lucram. Magistratii sunt oameni care reflecteaza asupra legii, ei voi sa stie care le este statutul legal, cum ar trebui sa actioneze conform legii si iata ca ne aflam acum la a patra ordonanta de urgenta care este expresia lipsei cooperarii loiale cu autoritatea judecatoreasca. Din pacate, asta este situatia", a declarat Augustin Lazar, la intrarea in Consiliul Superior al Magistraturii.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.