Sefa Instantei supreme, Cristina Tarcea, a catalogat ca fiind o lipsa de cooperare loiala si de sinceritate in legatura cu modul in care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii un aviz pentru OUG nr. 7, sustinand ca aceasta ordonanta nu are efecte catastrofale pentru sistemul de justitie, insa "este picatura care a umplut paharul".

Prezenta luni seara la Antena 3, Cristina Tarcea a relatat imprejurarile in care ministrul Justitiei a cerut CSM emiterea unui aviz pentru OUG 7.

"Cu o zi inainte, a fost predat proiectul de ordonanta de urgenta. Am inteles ca in seara respectiva in cadrul Directiei legislatie din CSM s-a facut un punct de vedere cu privire la avizul care urma sa fie dat. Dimineata, la ora 9, a avut loc sedinta Plenului CSM, la care a participat si ministrul Justitiei. (...) Una din discutii a fost daca punem sau nu pe ordinea de zi avizul pentru Ordonanta 7. Aproape toti am convenit ca, in lipsa citirii macar a ordonantei - eu nici macar nu o vazusem -, nu putem sa dam aviz asa, pe picior, intr-o ora - doua. Ministrul era langa noi si a participat la acea discutie. Mi s-ar fi parut corect sa ni se spuna: 'faceti ce faceti, stati aici o ora, doua, trei si dati sau nu dati avizul, pentru ca peste cateva ore va avea loc sedinta de guvern'. Nu ni s-a dat o astfel de informatie. Vorbim de respectarea drepturilor, vorbim de cooperare loiala intre institutii. Eu va spun ca acesta nu este un exemplu de cooperare loiala si va mai spun ca daca se face o simpla solicitare de aviz nu echivaleaza cu a cere avizul. Nu trebuie sa fie aparenta respectarii unui drept, ci dreptul acela trebuie respectat in substanta. Pentru a da un aviz iti trebuie timp, nu numai pentru a citi, dar si pentru a intelege ceea ce se intampla. OUG are 5-6 pagini. Daca stiam ca urmeaza sa fie aprobata in ziua aceea, cu certitudine stateam acolo, o citeam si o studiam", a explicat Tarcea, potrivit Agerpres.

Ordonanta 7 nu are "efecte catastrofale", insa este "picatura care a umplut paharul"

"Problema este lipsa de cooperare loiala, lipsa de sinceritate si dubla masura. Asa cum vedeti, trecem printr-o perioada de criza toti. Este o criza a neincrederii, o criza a lipsei de dialog. Nu e o ordonanta care sa aiba niste efecte catastrofale pentru sistemul de justitie. Sunt multe puncte care nu pot fi acceptate niciodata. Dar este picatura care a umplut paharul. Este lipsa de dialog, lipsa de incredere, dispretul cu care sunt tratati magistratii. Toti. Si judecatorii si procurorii. (...) Aceasta ordonanta nu a fost trimisa Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In acea dimineata, mi s-a comunicat ca mi-a fost trimisa. Am verificat si pe fax si pe e-mail. Nu primisem nimic. Nu am gasit-o nici la CSM. Mi-a dat-o cineva din CSM", a afirmat Tarcea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.