Ministerul Afacerilor Externe a transmis vineri dupa-amiaza o pozitie oficiala privind propunerea facuta joi de Kremlin.

"In urma consultarilor avute de ministrul afacerilor externe, Teodor Melescanu, cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, si cu aliatii, Ministerul Afacerilor Externe transmite urmatoarele precizari:

Pozitia exprimata de Ministerul Apararii al Federatiei Ruse privind incalcarea prevederilor Tratatului INF de catre sistemul antiracheta NATO, ale carui componente sunt desfasurate si la Deveselu, este complet irelevanta, intrucat sistemul antiracheta de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF.

Pozitia MAE cu privire la sistemul NATO de aparare impotriva rachetelor balistice, din care facilitatea de la Deveselu este parte integranta, nu s-a modificat. Aceasta se regaseste in toate Declaratiile finale ale Summit-urilor Aliate din ultimii ani. nReiteram ca sistemul anti-racheta NATO, ale carui elemente sunt gazduite de Romania, nu are nici o capabilitate ofensiva, fiind un instrument pur defensiv, esential pentru asigurarea securitatii spatiului Euro-Atlantic.

Conceptul scutului antiracheta al NATO reprezinta o actiune proportionala cu amenintarile actuale, care respecta toate angajamentele internationale, inclusiv Tratatul INF. Orice incercare a Federatiei Ruse de a nega acest lucru constituie o flagranta dezinformare si o incercare de a distrage atentia de la incalcarea reala a Tratatului INF de catre statul rus.

Reamintim ca pozitia Romaniei si a Aliatilor sai pe tema INF este clar exprimata in Declaratia Consiliului Nord-Atlantic din 1 februarie 2019
", se arata in comunicatul MAE, potrivit stirileprotv.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.