Ministrul Apararii, Gabriel Les, a declarat ca in momentul in care l-a propus pe generalul Dumitru Scarlat la sefia Statului Major al Apararii (SMAp) nu s-a gandit la nimic politic, iar singurul regret este ca totul este vazut in cheie electorala.

"Ministerul functioneaza. Nu este pusa in pericol activitatea, Ceea ce regret, categoric, este ca am adus un razboi, prin care am vrut sa beneficiem doar electoral. (...) E o chestiune pe care nu as fi vrut niciodata sa o discutam. (...) S-a incheiat un mandat. Cand ti s-a terminat mandatul, pleci. Asa este logic si normal si asa a fost in Armata Romaniei de 28 de ani. Si atunci cu ce am gresit venind si spunand: 'Haideti sa facem o alta propunere'. (...) Regret din nou ca vedem totul in cheie electorala. Si aici, ma refer presedintelui. Ceea ce nu este in regula. Cand am facut aceasta propunere nu m-am gandit la nimic politic. M-am gandit la ceea ce trebuie Armatei in acest moment", a afirmat Les, luni seara, la Romania TV, citat de Jurnalul.ro.

Les a explicat motivele pentru care l-a propus pe Scarlat

"Legea prevede ca ministrul Apararii cu avizul premierului sa faca o propunere pentru seful Statului Major al Apararii din cele trei categorii de forte sau din loctiitorul sefului Statului Major al Apararii. Niciunul din cei patru enumerati nu se incadreaza la aceasta propunere. Seful Statului Major al fortelor terestre are doua stele, e nevoie de trei, seful Statului Major al fortelor navale are trei stele, dar nu isi poate incheia mandatul (...) de patru ani ca sef al Statului Major al apararii. Actualul loctiitor al sefului Statului Major al apararii mai are aproape doua luni pana la pensie", a spus Les.

Ministrul a mentionat ca nu a fost la Cotroceni "ca sa impuna un anumit mers al lucrurilor".

"Am venit si am spus ca aceasta este o posibila situatie de lucru in conditiile in care cei trei de categoriile de forta nu se incadreaza. (...) Vine (n.r. seful statului) si spune ca propunerea mea este nelegala sau nu respecta rigorile legii. Vine si spune intr-o conferinta de presa: 'Am rezolvat problema, am prelungit mandatul'. Mandatul trebuia prelungit cu propunerea ministrului Apararii, cu avizul premierului si decret pe care il semneaza domnul presedinte. (...) Am contestat la Administratia Prezidentiala (n.r.decretul de prelungire a mandatului lui Nicolae Ciuca ca sef al SMAp) si (...) dupa 30 de zile, la contencios. Eu contest un decret, un act pe care l-a emis Administratia Prezidentiala. Nu-l contest pe presedinte, nu-l contest pe consilier, nimic altceva", a mai afirmat Les.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.