Presedintele liberalilor, Ludovic Orban, a declarat ca PNL nu poate ajunge la un consens politic cu PSD si ALDE, asa cum a fost propus pentru perioada celor 6 luni de presedintie a Consiliului UE, intrucat acesta este "antieuropean'', ''impotriva valorilor europene".
"Exista doua forme de consens, consensul pe care-l vrea PSD-ul, care este un consens antieuropean. Eu nu pot sa fiu de acord cu ceea ce fac ei, de exemplu, in domeniul Justitiei, calcarea in picioare a independentei Justitiei, preocuparea bolnavicioasa pentru cei condamnati sau cei care se afla in diferite procese, agresiunea permanenta impotriva independentei Justitiei, tentativa de control politic asupra a tot ce inseamna angrenaj institutional la nivelul Justitiei. Noi sustinem respectarea statului de drept, si aici, daca vor consens cu noi, sa mearga pe consensul european, consens european care respecta valorile europene, respecta Tratatul UE, articolul 2 cu conditiile legate de statul de drept, este cel care e prevazut in rezolutia Parlamentului European, in raportul MCV adoptat de Comisia Europeana si, in general, in toate pozitionarile care au existat de-a lungul timpului din partea liderilor europeni. Daca vor consens, hai sa facem consens, sa adoptam un consens simplu. Ce a promis Iordache cand a fost la Comisia de la Venetia - ca va face apel la expertii Comisiei de la Venetia si la expertii Comisiei Europene, pentru elaborarea codurilor si a legilor Justitiei, astfel incat ele sa fie aduse la o forma care sa fie compatibila cu legislatia, cu practicile de la nivel european. Asta e consensul pe care-l vrem noi, dar o sa fie ei de acord cu un consens pe o asemenea tema?", a precizat Ludovic Orban, duminica, la TVR1, intrebat daca pe perioada celor 6 luni de presedintie la Consiliul UE va exista consens politic la nivel intern.

Presedintele PNL a adaugat ca "un alt consens" ar putea sa fie legat de neatacarea timp de 6 luni a liderilor europeni, scrie Agerpres.
"Hai sa nu mai atacam liderii europeni 6 luni de zile, sa nu mai dam vina pe liderii europeni, pentru ca liderii europeni prezinta niste pozitii ferme care sunt in virtutea atributiilor pe care le detin, a obligatiilor pe care ei le au de a mentine valorile, principiile, Tratatul UE in vigoare, astfel incat sa fie respectat in fiecare tara. Sa nu mai atacam companiile straine, (...) daca vor un astfel de consens noi suntem de acord cu un astfel de consens. Problema este ca nu putem avea consens cu PSD, cu ALDE, pentru ca ceea ce doresc ei e un consens antieuropean, un consens impotriva valorilor europene, impotriva deciziilor europene", a spus Orban.

Orban: Liderii europeni nu au nimic cu Romania

El a punctat faptul ca, la evenimentul de lansare a presedintiei romane la Consiliul UE, organizat la Ateneu, s-a vazut foarte clar ca liderii europeni nu au nimic cu Romania.

"S-a vazut foarte clar - acesti lideri europeni, ma refer la presedintele Consiliului European, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, Antoni Tajani (presedintele Parlamentului European - n.r.) au aratat ca nu au nimic cu Romania. Dimpotriva, Tajani si cu Juncker au sustinut ca Romania sa fie primita in Schengen, Juncker chiar a spus ca si-ar dori ca in Romania sa inceteze inclusiv Mecanismul de Cooperare si Verificare pana la sfarsitul mandatului lui, asa cum a fost declaratia lui la preluarea presedintiei Comisiei Europene. Discursul lui Tusk a aratat foarte clar - domne', sa vii sa vorbesti in limba tarii in conditiile in care tu nu cunosti limba presupune un efort de pregatire, un efort de cunoastere, de documentare, si, mai ales, arata respectul care exista din partea presedintelui Consiliului European fata de romani si fata de Romania. Nu au nimic cu noi, dar hai sa ne intoarcem la ultimele declaratii, de vreo doi ani de zile, ale lui Dragnea, ale lui Tariceanu, inclusiv ale lui Dancila si ale tuturor liderilor coalitiei majoritare, in care au atacat sistematic institutiile Uniunii Europene, liderii europeni, detinatorii de functii importante la nivel european, companiile la nivel european"
, a mai declarat Orban.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.