USR il someaza pe presedintele CNSAS, Constantin Buchet, sa respecte legea in privinta verificarilor pentru procuroarele nominalizate de ministrul justitiei pentru functii de conducere.

"Presedintele Klaus Iohannis este indreptatit sa refuze numirea procuroarei Adina Florea la conducerea DNA, in conditiile in care Tudorel Toader si acolitii PSD din alte institutii publice nu respecta procedurile legale.

Scrisoarea pe care presedintele CNSAS Constantin Buchet a trimis-o CSM cu privire la verificarile pentru procuroarele nominalizate pentru functii de conducere este ilegala. Continutul scrisorii nu a fost discutat intr-o sedinta de Colegiu si nu a avut loc un vot, asa cum prevede legea, presedintele Constantin Buchet s-a substituit Colegiului.

USR atrage atentia ca scrisoarea NU poate tine locul unei adeverinte, Colegiul in cvorum este singurul organism care poate genera legal un astfel de raspuns la solicitarea CSM. Mai grav este ca domnul Constantin Buchet a stabilit ca Adina Florea nu a colaborat cu Securitatea doar pe baza scrisorilor de la servicii, ceea ce este ilegal din mai multe motive: legea CNSAS precizeaza clar procedura si cerintele obligatorii, iar continutul raspunsurilor de la fostii detinatori nu este public, el fiind transmis, la cerere, doar instantelor de judecata, cand situatia o impune.

Uniunea Salvati Romania atrage atentia ca CNSAS este in prezent intr-un blocaj institutional din cauza presedintelui Constantin Buchet.

Sedinta in care urma sa se analizeze adeverinta procuroarei Adina Florea urma sa aiba loc astazi, 10 ianuarie, dar nu s-a tinut, iar sase membri din colegiu i-au transmis o scrisoare presedintelui CNSAS in care ii cer sa clarifice viciile de procedura si pana atunci sa nu puna pe ordinea de zi avizul pentru Adina Florea", se arata intr-un comunicat al formatiunii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.