USR solicita Ministerului Afacerilor Externe sa reactioneze oficial la afirmatiile Ambasadei Federatiei Ruse legate de asa-zisa "aniversare" a 75 de ani de la ''eliberarea" Romaniei de catre Armata Rosie in contextul discutiilor recente despre comportamentul soldatilor sovietici in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
"USR reaminteste pe aceasta cale Ambasadei Federatiei Ruse ca, la nivel international, nu doar Uniunea Europeana ci si organizatii la care Federatia Rusa este parte, precum Consiliul Europei si OSCE au adoptat documente in care sunt condamnate toate regimurile totalitare, inclusiv stalinismul si comunismul.

A face apologia dictatorului Stalin intr-o tara care a trait pentru aproape jumatate de secol trauma regimului comunist impus cu tancurile, asa cum s-a petrecut si in celelalte tari 'eliberate' de Armata Sovietica, inseamna a dispretui memoria tuturor victimelor comunismului.

USR nu va accepta sa participe la nicio manifestare care sa aniverseze un moment istoric care a insemnat, odata cu sfarsitul regimului nazist, inceputul totalitarismului comunist. Dimpotriva, ne exprimam speranta ca, la 80 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, pe 23 august 2019 vom organiza cum se cuvine Ziua Europeana a Comemorarii Victimelor regimurilor totalitare, indiferent de natura sau numele acestora: Comunism, Fascism, Nazism, Stalinism. Doar printr-un efort comun de pastrare a memoriei colective vom putea lupta impotriva celor care folosesc frica, extremismul si intoleranta ca arme de lupta impotriva valorilor noastre comune europene", se arata intr-un comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.