Klaus Iohannis a declarat, marti seara, ca nu crede ca premierul Viorica Dancila ii va refuza prezenta la sedintele de Guvern, avand in vedere ca va merge sa discute “chestiuni care tin de Romania".
"Da, o sa merg. Vedeti ca doamna prim-ministru la trei sau patru discursuri publice a avut mesaje de pace. M-a invitat sa colaboram si acum sunt dispus sa colaboram, fiindca este o chestiune extrem de importanta. Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene este o chestiune foarte complicata, foarte grea si vreau sa facem fata si am declarat ca suntem pregatiti, dar ca sa ramanem pregatiti si sa avem si rezultate trebuie sa discutam aceste lucruri. De exemplu, o speta care acum arde, acum este urgenta si am cerut sa fie introdusa urgent pe ordinea de zi este Brexit-ul. Exista un risc real sa avem un Brexit fara acord si in acel caz cateva sute de mii de romani raman cumva cu un statut incert. Aceste lucruri trebuie discutate. Nu putem sa stam sa le discutam dupa sarbatorile de iarna. Iata ca sunt atatea argumente si, sincer, nu cred ca ma refuza doamna prim-ministru daca merg sa discutam impreuna in Guvern chestiuni care tin de Romania, care tin de Guvern", a declarat Iohannis, potrivit stirileprotv.ro.

Iohannis a spus ca intentioneaza sa participe la toate sedintele Guvernului din perioada urmatoare

"O sa merg la sedintele de guvern, fiindca presedintia nu se termina nici dupa Craciun, nici dupa Anul Nou... Abia incepe, si probleme vor fi tot timpul de rezolvat si de discutat. Dupa cum am vazut si ultima data la Consiliul European la care am participat joi si vineri, problemele si acolo apar foarte repede, trebuie discutate foarte repede. Si chiar imi imaginez ca se bucura si membrii Guvernului daca merg eu personal sa le explic ce s-a discutat acum trei zile la Consiliul European, cum s-au discutat problemele legate de Brexit, si cred ca in final o sa inteleaga toata lumea ca fac acest gest pentru a permite rezolvarea unor probleme urgente pentru Romania si evitarea unor erori grave care ar induce o situatie total nedorita si o criza politica fara precedent", a precizat presedintele.

El a cerut, totodata, respectarea principiului transparentei actului decizional

"Una la mana, legislatia in vigoare, si sunt mai multe acte normative care statueaza clar, fara echivoc, ca este nevoie de transparenta in actul decizional, deci lucrurile trebuie publicate nu cu 24 de ore inainte, cum se spune acolo, ci cu mult inainte, pentru a fi luat act de ele. Exista insa - si aici este o problema - acea agenda oculta a guvernului, ei spun ordinea de zi suplimentara, care este foarte discutabila. Acea agenda, cu siguranta, nu respecta rigorile legii, fiindca nu poti sa vii in sedinta de guvern cu un act care nu a fost supus in niciun fel dezbaterii, deci intr-o procedura total netransparenta. Si, in fine, exista a treia categorie de acte care pot fi pe agenda guvernului, acte care figureaza la capitolul ‘confidential’, din varii motive nu pot fi facute publice. Or, pe site-ul Guvernului acestea evident ca nu vor putea sa apara. Deci, e clar, guvernul este obligat sa-mi trimita intreaga agenda mie, presedintelui Romaniei; nu ma trimite doamna prim-ministru sa citesc eu site-ul Guvernului", a mai spus seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.