USR sustine ca nu este nicio urgenta pentru a modifica legislatia penala prin OUG, PSD incearca sa se substituie Guvernului si Parlamentului, la fel ca PCR in perioada comunista.

"Daca mai avea cineva vreo indoiala: OUG-urile pe justitie se decid in CEx-ul PSD, nu in sedintele de Guvern. Liviu Dragnea i-a cerut, astazi, ministrului Justitiei sa elaboreze un OUG pe Codurile Penale. La aproape 30 de ani de la caderea comunismului, succesorul PCR se substituie din nou institutiilor statului. PSD se substituie atat Guvernului, cat si Parlamentului. Codurile trebuie dezbatute in Parlament, asa cum este normal intr-un stat democratic. Nu este nicio urgenta pentru a modifica legislatia penala, decat scaparea lui Dragnea, Tariceanu si a altor infractori cu dosare penale", a transmite presedintele USR Dan Barna, prin intermediul unui comunicat.

Comisia de la Venetia si Uniunea Europeana (prin raportul MCV) au spus clar ca legile de modificare a Codului Penal si de Procedura Penala trebuie dezbatute cu intreaga societate civila, cu specialistii in domeniu, nu adoptate in urma unei sedinte de partid, netransparent, in spatele usilor inchise, la comanda lui Liviu Dragnea.

USR considera ca ministrul justitiei nu mai are niciun fel de legitimitate sa elaboreze un OUG pe Codurile Penale

"Am asistat astazi la un episod foarte trist in istoria Parlament: in timp ce in plenul Senatului se dezbatea reexaminarea legii de modificare a Codului de Procedura Penala, am aflat ca premierul Viorica Dancila si ministrul justitiei Tudorel Toader pregatesc un OUG pe Codurile Penale. Este inadmisibila o astfel de atitudine, care arunca in derizoriu intreaga activitate parlamentara si activitatea membrilor Comisiei speciale care timp de un an au discutat acest proiect de lege. Puteam sa anticipam aceasta reactie, avand in vedere lipsa de interes pe care a dovedit-o ministrul justitiei. Acesta nu a fost prezent in cadrul comisiei cand s-au rediscutat aceste modificari, credeam ca ii este rusine de faptul ca foarte multe dintre propunerile pe care el le-a avansat au fost declarate neconstitutionale de CCR. Dar, de fapt, motivul este unul mult mai puternic: nu este interesat de dezbaterea parlamentara, pentru ca vrea ocoleasca Parlamentul, nu doreste ca aceasta lege sa fie votata in plenul celor doua Camere", a explicat senatorul USR George Dirca.

USR sustine ca PSD trebuie sa plece de la guvernare, pana nu transforma Romania in dictatura lui Dragnea. Cel mai probabil, urmeaza si amnistia si gratierea, cea mai marea dorinta a penalilor care au devalizat bugetul statului.

USR avertizeaza ca printre articolele considerate constitutionale de CCR sunt reducerea termenelor de prescriptie si redefinirea infractiunilor de dare de mita si trafic de influenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.