Ministerul Afacerilor Externe precizeaza, intr-un comunicat transmis duminica AGERPRES, ca autoritatile romane urmaresc cu atentie subiectul modificarile legislative introduse in Italia cu privire la masinile inmatriculate in alta tara ale cetatenilor rezidenti straini, adaugand ca Ambasada Romaniei si oficiile consulare din Peninsula actioneaza pentru a preintampina posibile discriminari ale cetatenilor romani. 

"Autoritatile romane urmaresc cu atentie subiectul modificarilor legislative introduse in legislatia rutiera italiana prin Decretul-lege nr.113/2018. Astfel, Ambasada Romaniei la Roma a intreprins, in regim de urgenta, demersuri pe langa autoritatile italiene de resort pentru a obtine clarificari cu privire la sfera de aplicare a prevederilor legislative. Misiunea diplomatica de la Roma si oficiile consulare romane de pe teritoriul Italiei actioneaza pentru a preintampina posibile discriminari ale cetatenilor romani si vor acorda asistenta consulara in cazul in care se vor constata masuri abuzive din partea autoritatilor locale in aplicarea noilor prevederi legislative. Pentru a veni in sprijinul cetatenilor romani, Ambasada Romaniei la Roma a circulat in mediul on line informatii cu privire la noile reglementari", evidentiaza comunicatul MAE, potrivit Agerpres.

Totodata, MAE roman precizeaza ca "evalueaza masurile luate de autoritatile italiene pentru a se asigura ca acestea sunt in deplina conformitate cu legislatia Uniunii Europene si jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene relevanta si nu afecteaza drepturile cetatenilor romani, luand in considerare efectuarea tuturor demersurilor legale in vederea protejarii drepturilor cetatenilor romani rezidenti in Republica Italiana, inclusiv sesizarea Comisiei Europene cu privire la posibilele incompatibilitati ale normelor recent introduse cu legislatia europeana".

Demersurile MAE vizeaza asigurarea ca actiunile autoritatilor italiene nu aduc atingere liberei circulatii si a tuturor drepturilor stabilite prin normele obligatorii ale Uniunii Europene, se adauga in comunicat.

"Totodata, reamintim cetatenilor romani ca, in eventualitatea in care sunt afectati de un caz de incalcare a legislatiei Uniunii Europene de catre autoritatile unui alt stat membru, pot apela la asistenta oferita de catre serviciul SOLVIT, sistem informal de solutionare a problemelor antrenate de nerespectarea legislatiei Uniunii Europene de catre autoritatile unui stat membru, astfel:

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

- prin completarea formularului on line disponibil la adresa ec.europa.eu/solvit/index_ro.htm

- prin intermediul adresei de e-mail solvit@mae.ro

- la numerele SOLVIT apelabile din strainatate: 0374300270 sau din Romania: 0800672507", se mai mentioneaza in comunicatul MAE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.