Comisia condusa de Florin Iordache a decis, marti, eliminarea din Ordonanta de urgenta 92/2018 referitoare la modificarea legilor Justitiei a prevederii potrivit careia judecatorii si procurorii erau obligati sa se abtina de la manifestari defaimatoare la adresa celorlalte puteri ale statului.

Articolul abrogat prevedea ca "judecatorii si procurorii sunt obligati ca, in exercitarea atributiilor, sa se abtina de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare, in orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativa si executiva".

OUG 92/2018, care modifica legile Justitiei si trebuia sa intre in dezbaterea plenului Camerei superioare, a fost retrimisa Comisiei Iordache, pentru a analiza un amendament al CSM, care vizeaza personalul de la cabinetul membrilor Consiliului.

Potrivit adresei transmise Senatului, semnata de presedintele CSM, Simona Camelia Marcu, amendamentul propune completarea art. 54 din Legea 317/2004 astfel: "In cadrul cabinetului membrului Consiliului pot fi prevazute si posturi de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor. Pe aceste posturi pot fi detasati si judecatori sau procurori la solicitarea membrului in subordinea caruia este organizat cabinetul, care beneficiaza de drepturile prevazute de lege pentru judecatorii si procurorii detasati. Directorul de cabinet si consilierii care nu au calitatea de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor beneficiaza de drepturile salariale prevazute de lege pentru consilierii presedintelui CSM".

Presedintele Comisiei, Florin Iordache, a precizat, insa, ca acest amendament nu poate fi supus dezbaterii in acest for pe motiv ca a venit prea tarziu si nu a putut fi discutat si in Camera Deputatilor. "A sosit tarziu, niciun parlamentar nu si-o insuseste (propunerea CSM - n.r.), nu o putem cuprinde aici pentru ca am face ca intreaga lege sa fie supusa controlului constitutionalitatii", a precizat Iordache.

Florin Iordache a aratat ca acest amendament ar putea fi introdus intr-o alta propunere legislativa.

Raportul Comisiei referitor la ordonanta 92/2018 urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Senatului, care este for decizional.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.