Fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna, sustine ca Tudorel Toader era deja ministru cand proiectul privind recursul compensatoriu a fost discutat in Parlament, iar acesta avea obligatia sa se opuna modificarilor "care au condus azi la consecinte grave pentru siguranta cetateanului".

Raluca Pruna a postat duminica un mesaj pe Facebook, in replica la un alt mesaj publicat de Tudorel Toader, in care actualul ministru al Justitiei spunea ca proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost initiat sub guvernarea anterioara, iar propunerea legislativa a fost transmisa de Guvern catre Senat inainte ca el sa fie numit ministru.

"Recursul compensatoriu. Precizarile mele de tehnocrat. Proiectul a fost modificat in mod fundamental in Parlament, si anume: s-a extins beneficiul compensatoriu de la 3 zile pentru fiecare 30 zile consecutive executate in conditii neconforme la 6 zile pentru fiecare 30 zile, chiar daca nu sunt consecutive; s-a extins fara verificarea riguroasa a fiecarui caz, pentru a stabili ca au fost conditii neconforme de detentie; s-a extins conditia de 3 mp la 4 mp. Am scris pe 24 octombrie 2017 despre aceste lucruri. Si am avertizat ce urmeaza", declara Raluca Pruna.

Ea explica faptul ca proiectul a fost adoptat in Guvernul Grindeanu, in ianuarie 2017, insa Tudorel Toader era deja ministru cand propunerea legislativa era discutata in Parlament si el avea obligatia sa se opuna modificarilor adoptate in Parlament.

"Toader, cel pentru care pare ca a fi ministru al Justitiei inseamna a fi un fel de Pilat, era ministru in Guvernul Grindeanu incepand din 23 februarie 2017. Adevarat, Guvernul Grindeanu a adoptat proiectul in ianuarie 2017. Dar Toader era deja ministru cand proiectul a fost discutat in Senat (adoptat pe 13 martie) si ulterior la Camera Deputatilor (adoptat pe 9 mai 2017). Toader avea, asadar, obligatia sa apere proiectul adoptat de Guvernul Grindeanu si sa se opuna modificarilor care au condus azi la consecinte grave pentru siguranta cetateanului. Din ce se auzea la acel moment, Toader a interzis reprezentantilor MJ sa mearga in Parlament sa apere proiectul. Ar fi interesant de vazut daca cineva din Ministerul Justitiei a participat la vreo lucrare sau sedinta a vreunei comisii din vreo Camera, in procesul de adoptare a legi. Eu stiu ca nu. A da vina pe guvernul tehnocrat este numai o alta marsavie din lunga lista pe care istoria o va retine in dreptul lui Toader", spune Raluca Pruna.

Citeste si:
Raluca Prună: „Autoritățile stau și tolerează rețele de vaccinări...
Raluca Prună: „Autoritățile...

Fostul ministru mai declara ca responsabilitatea pentru efectele acestei legi apartine exclusiv coalitiei PSD/ALDE, "care a adoptat un proiect tehnocrat in Guvernul Grindeanu, pentru a-l macelari ulterior in Parlamentul in care au majoritate, cu neparticiparea vinovata si complice a profesorului de drept penal, rectorului, judecatorului constitutional Toader".

"Toader putea sa retraga la orice moment proiectul de lege daca i se parea prost sau deturnat. Dar e las si fara curajul asumarii responsabilitatii. O lectie gratis de la o tehnocrata modesta pentru marele profesor: impactul la un proiect de lege se face intotdeauna inainte de adoptarea de catre guvern, nu in procedura legislativa. O spune legea, nu eu, tehnocrata. Nu spun care lege, sa o caute profesorul", precizeaza Pruna.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.