Politica13 Noiembrie 201815:26de Clara Vacaru

Lectura de un minut

Eurodeputata Monica Macovei a declarat marti in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, dupa adoptarea rezolutiei de catre PE privind statul de drept din Romania, ca "in Romania omoram democratia prin uciderea presei", reamintind de solicitarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) ca jurnalistii de la RISE Project sa isi dezvaluie sursele si informatiile pe care le detin in ancheta #TeleormanLeaks.

"In Romania omoram democratia prin uciderea presei. Jurnalistii de investigatie de la RISE Project documenteaza un caz privind fraudarea fondurilor europene de catre politicieni aflati la varful puterii in Romania, inclusiv Liviu Dragnea, presedintele Partidului Socialist din Romania, aflat la guvernare", a spus Monica Macovei (eurodeputat independent afiliat Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni), in cadrul procedurii de explicare a votului.

Ea a declarat ca "RISE Project si consortiul jurnalistic de investigare a crimei organizate si coruptiei sunt convinsi" ca guvernul Romaniei se foloseste de GDPR (Regulamentul General privind Protectia Datelor) "pentru a opri si distruge informatiile jurnalistice, prin abuzarea grava a GDPR de catre politicieni pentru a se proteja (...) impotriva anchetelor jurnalistice".

"De exemplu, acum patru zile, Autoritatea Nationala pentru Protectia Datelor Personale a cerut jurnalistilor sa le comunice: sursele jurnalistice, suportul electronic si fizic pe care au stocat informatii, documente si fotografii publicate pe Facebook. Daca nu comunica in 10 zile, RISE Project risca amenzi de pana la 20 milioane de euro. Asta nu este democratie, asta este omorarea presei", si-a incheiat ea interventia in plenul PE, potrivit Agerpres.

Citeste si:
Bilanț COVID-19 în România: Câte persoane au murit în ultimele 24...
Bilanț COVID-19 în România:...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.