Rezolutia nelegislativa privind statul de drept in Romania a fost adopatata de Parlamentul European care s-a declarat "profund preocupat de revizuirea legislatiei judiciare si penale".



Documentul a fost adoptat cu 473 voturi pentru, 151 de voturi impotriva si 40 de abtineri, informeaza stirileprotv.ro.

Conform textului publicat pe site-ul Parlamentului European, Rezolutia contine 13 puncte prin care eurodeputatii se declara profund ingrijorati de modificarea legilor justitiei, cere Guvernului sa respecte recomandarile Comisiei Europene, Comisiei de la Venetia si GRECO, dar condamna si interventia “violenta si disproportionata” a politiei la protestul din 10 august.

De asemenea, rezolutia "invita autoritatile romane sa instituie garantii prin care sa asigure o baza transparenta si legala pentru orice tip de cooperare institutionala si sa evite orice ingerinta care deregleaza mecanismele de verificare si de echilibrare” si “solicita intarirea controlului parlamentar asupra serviciilor de informatii".

Eurodeputatii "indeamna autoritatile romane sa contracareze orice masuri care ar dezincrimina coruptia” si “sa aplice strategia nationala anticoruptie” si “recomanda cu fermitate reconsiderarea legislatiei privind finantarea, organizarea si functionarea ONG-urilor in ceea ce priveste potentialul sau de a avea un efect de intimidare asupra societatii civile, precum si in contradictie cu principiul libertatii de asociere si dreptul la viata privata si de a o alinia pe deplin" cadrului UE.

Comisia Europeana va prezenta dupa-amiaza si raportul pe justitie din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, cunoscut drept MCV.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.