Senatorii USR au votat impotriva „Propunerii legislativa privind punerea in acord a prevederilor Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, cu deciziile Curtii Constitutionale si Decizia CEDO din 07 martie 2017 cazul Cerovsek si Bozicnik contra Sloveniei”.

Presedintele de sedinta, senatorul PSD Claudiu Manda, a fost nevoit sa reia votul deoarece la prima incercare de vot nu se inregistrase cvorumul necesar pentru o lege organica.

USR stie foarte clar ca legislatia nationala trebuie sa fie armonizata cu hotarararile CEDO insa nu poate sa nu observe si sa nu condamne cinismul cu care deputatii si senatorii PSD si ALDE, singurii semnatari ai propunerii legislative, incearca sa-si salveze liderul de partid, condamnat penal pentru frauda electorala.

"De altfel, raportul venit azi de la Comisia Iordache, de revizuire a legilor justitiei, cu privire la nevoia de armonizare a legislatiei romanesti cu cea europeana in urma Deciziei CEDO din 07 martie 2017 in cazul Cerovsek si Bozicnik contra Sloveniei, intareste si mai mult convingerea ca PSD-ul nu vrea armonizarea legislatiei romanesti cu cea europeana decat atunci cand ii convine lui Liviu Dragnea. PSD nu vrea armonizarea legislatiei atunci cand voteaza directiva privind combaterea spalarii banilor si nu vrea sa implementeze recomandarile Comisiei de la Venetia, PSD vrea armonizarea cu o decizie luata intr-un caz care are prea putine lucruri in comun cu condamnarea in dosarul Referendumul, in care Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv", spune Senatorul USR Florina Presada, potrivit unui comunicat al formatiunii.

In cazul Cerovšek si Božičnik contra Sloveniei, CEDO a decis ca cei doi, hoti de lemne, nu au avut parte de un proces echitabil atunci cand judecatorul s-a pensionat dupa pronuntare, fara sa mai motiveze cele doua sentinte. Doar ca dupa pensionarea judecatorului, dosarele au disparut din instanta in circumstante necunoscute si au fost, ulterior, reconstituite.

La trei ani de la pronuntare, dosarele reconstituie au fost analizate de doi judecatori diferiti care au motivat condamnarile pronuntate de judecatorul pensionat, fara sa mai reaudieze partile. Instantele Slovene au respins apelurile celor doi hoti fara examinarea directa a probelor. Acestea sunt motivele pentru care CEDO a decis ca cei doi nu au avut parte de un proces echitabil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.