Plenul Senatului a adoptat in unanimitate proiectul de lege pe care senatorul USR Cristian Ghica l-a initiat cu privire la eliminarea obligativitatii stampilei in institutiile publice (cu exceptia cazurilor in care utilizarea parafei este impusa in mod expres, prin legi speciale).

"Stampila nu mai reprezinta de mult o metoda de certificare a autenticitatii unui act. Prin urmare, utilizarea ei in administratie, acolo unde nu este ceruta expres de lege, este inutila si nu face decat sa ingreuneze suplimentar si inutil procedurile.

Care va fi beneficiul efectiv pentru cetatean? Foarte simplu: reducerea duratei de eliberare a documentelor de catre institutiile publice. Atata vreme cat nu vor mai trece ”pe la stampilat”, documentele vor avea un traseu mai scurt si vor putea fi eliberate mai repede.

Nu in ultimul rand, eliminarea obligativitatii stampilei este un pas esential in digitalizarea administratiei publice. Foarte multe documente vor putea circula intre institutii (cu semnatura electronica) sau in relatia cu cetatenii fara a mai fi nevoie de trimiterea sau ridicarea lor in format fizic.

«Astfel de solutii exista in toata Europa si este momentul ca si Romania sa faca urgent pasi inainte. Mai ales ca administratia publica autohtona functioneaza inca dupa metode si cu instrumente de secol 19. Eliminarea obligativitatii stampilei in institutiile publice nu este o revolutie birocratica. Este un mic pas pe care il facem pentru a recupera distanta enorma care ne separa inca de ceea ce inseamna administratie publica moderna», a declarat senatorul USR Cristian Ghica.

Proiectul de lege va merge la Camera Deputatilor care este camera decizionala", se arata intr-un comunicat USR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.