USR a depus un proiect de lege prin care isi propune sa transpuna recomandarile Comisiei de la Venetia, care a dat luni un raport final pe legile justitiei.

Printre propunerile mentionate de USR se afla avizul Consiliului Superior al Magistraturii in cazul numirii si revocarii procurorului-sef al DNA, DIICOT si al procurorului general sa fie conform si nu consultativ, asa cum este in prezent.

O alta modificare este reintroducerea conceptului de "independenta" la articolul privind procurorii, din Statutul Magistratilor, iar transferul sa se faca doar cu acordul lor:

"Procurorii se bucura de stabilitate si sunt independenti, in conditiile legii. Procurorii care se bucura de stabilitate pot fi mutati prin transfer, detasare sau promovocare, numai cu acordul lor. Ei pot fi delegati, suspendati sau eliberati din functie in conditiile prevazute de prezenta lege", informeaza Hotnews.ro.

De asemenea, USR elimina alineatul (2) al art. 9 din Legea 303 privind Statutul magistratilor, care prevede astfel: "Judecatorii si procurorii sunt obligati ca, in exercitarea atributiilor, sa se abtina de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare, In orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativa si executiva."

Proiectul va intra in dezbaterea publica si apoi in circuitul legislativ de la Camera Deputatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.