USR cere Guvernului sa ia toate masurile legale de a opri vanzarea, la fier vechi, a Canonierei Lt. Cdr. Eugen Stihi, prima nava de lupta intrata in dotarea Romaniei Mari. SC Romtehnica S.A., companie care se afla in subordinea Ministerului Apararii Nationale, a urcat deja urcat pe platforma SEAP documentele de vanzare, la fier vechi, a navei.

"Canoniera 'Eugen Stihi' a fost livrata statului roman de catre Franta, in anul 1920, impreuna cu alte trei nave din aceeasi clasa, in scopul dragarii litoralului national, fiind prima nava militara noua intrata in serviciul marinei militare a Romaniei Mari.

Confiscata de Armata Rosie in Septembrie 1944, nava a fost restituita fortelor navale ale Romaniei in 12 octombrie 1945, participand, in iulie 1947, la o campanie de deminare in zona Sulina. Scoasa din serviciul militar in 1956, nava este amenajata pentru cercetari hidrografice, iar in anul 2004 a fost scoasa definitiv din uz. In aprilie 2015, Primaria Mangalia a avut singura initiativa de transformare in nava muzeu, fiind adoptata Hotararea Consiliului Local nr. 109, prin care se emitea acordul asupra trecerii navei din domeniul public al statului si din administrarea Ministerului Apararii Nationale in domeniul public al Municipiului Mangalia", se arata intr-un comunicat al formatiunii.

"Faptul ca in Anul Centenar, Guvernul Romaniei vinde la fier vechi prima nava de lupta intrata in dotarea Romaniei Mari este un afront adus miilor de soldati din Marina Militara care timp de 100 de ani si-au dat viata pentru tara lor. De asemenea, faptul ca o nava simbol pentru istoria Armatei Romane este vanduta la fier vechi in loc sa fie transformata intr-un muzeu, arata, inca o data, daca mai era nevoie lipsa de cultura istorica a acestui guvern. Consider ca este o totala lipsa de respect fata de mostenirea pe care soldatii Armatei Romane ne-au lasat-o. In loc sa cheltuim sute de mii de euro pe chermeze festiviste, cu iz electoral, am face mai bine daca sumele acestea ar fi folosite pentru reconditionarea unor certe simboluri ale Romaniei Mari, asa cum este cazul Canonierei Eugen Stihi", transmite Senatorul USR Nicu Falcoi, membru in Comisia de Aparare din Senat.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.