Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, critica declaratiile sefului statului cu privire la propunerea Adinei Florea la sefia DNA.

"In legatura cu candidata la sefia DNA, eu as face o precizare prealabila: sa facem deosebirea dintre declaratiile politice, declaratii chiar electorale si cele cu un continut riguros juridic. Acum, cu privire la desemnarea procurorului-sef la DNA, discutam despre oportunitate, discutam despre legalitate. Oportunitatea numirii sau propunerii unui procuror sau altuia pentru competentele manageriale pe care le are, oportunitatea si competentele (...) sunt stabilite prin art. 132 din Constitutie si clarificate prin decizia recenta a Curtii Constitutionale. Legalitatea este o obligatie generala, este scrisa chiar in art. 1 din Constitutie, unde se spune ca respectarea legii si a Constitutiei este obligatorie", a declarat Toader la Antena 3.

El a facut referire la o recenta decizie a CCR.

"Ce as putea adauga la spusele domnului presedinte. Faptul ca procedura de la CSM, unde se obtine acel aviz consultativ, nu se poate opri la nivelul CSM, pentru ca acest organism colectiv da un aviz consultativ, aviz care il va ajuta pe presedinte sa inteleaga daca cel propus candidat la sefia DNA intruneste cerinte legale, pe de o parte, intruneste abilitatile manageriale pentru a fi numit in functie. Va marturisesc ca nu am ascultat chiar cuvant cu cuvant declaratia domnului presedinte, dar mi-a atras atentia urmatorul lucru: intai a spus ca nu o va numi, pentru ca ar insemna un regres in lupta anticoruptie, dupa care a spus ca va veni acasa si va studia documentele. Eu credeam, in logica mea, ca ordinea este exact inversa. Adica, intai te documentezi, intai studiezi si dupa aceea iti exprimi verbal sau in scris opinia cu privire la solutia pe care o vei adopta. (...) Convingerea mea este ca isi va aminti de recenta decizie a Curtii Constitutionale care a partajat competentele ministrului Justitiei, pe de o parte, presedintelui republicii, pe de alta parte, in desemnarea procurorului de rang inalt", a adaugat el, citat de ziare.com.

Declaratiile presedintelui Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut ca tara noastra nu poate face pasi inapoi in lupta anticoruptie, subliniind ca in fruntea DNA trebuie pusa o persoana hotarata "sa isi asume aceasta lupta dificila".

"Romania nu poate sa faca pasi inapoi in lupta anticoruptie, este inadmisibil si nu voi accepta niciodata asa ceva. Ne dorim, imi doresc o lupta anticoruptie serioasa. Pentru asta, DNA are nevoie in frunte de o persoana independenta, o persoana hotarata sa isi asume aceasta lupta dificila, grea, dar o lupta dreapta. Nu este posibil sa facem pasi inapoi in lupta anticoruptie, unde Romania ajunsese sa fie data exemplu pozitiv", a afirmat Iohannis la Bruxelles, intrebat de jurnalisti despre propunerea facuta de ministrul Justitiei privind numirea Adinei Florea in functia de procuror-sef al DNA.

Seful statului a adaugat ca si in acest caz "apar, de asemenea, probleme grave in felul cum se aplica procedurile".

"Avem un aviz negativ de la CSM, aviz care contine cateva lucruri care trebuie sa ne dea foarte mult de gandit. Chestiunea ma preocupa si voi face declaratii pe aceasta chestiune cand ne intoarcem in tara. Pana atunci, am solicitat departamentului de resort sa verifice legalitatea acestei propuneri, dupa care putem sa vorbim mai mult. Nu voi accepta nimic ce reprezinta un pas inapoi in lupta anticoruptie din Romania", a mai afirmat Iohannis.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Fiind intrebat daca numirea Adinei Florea la sefia DNA ar reprezenta un pas in spate in lupta anticoruptie si daca o cunoaste sau daca a discutat cu aceasta, seful statului a spus: "Nu cunosc persoana, nici nu cred ca este nevoie acum sa cunosc persoana, voi studia documentele inaintate pentru nominalizare, dupa care o sa vorbim acasa mai multe".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.