Comisarul European pentru politica regionala, Corina Cretu a criticat luni, intr-o conferinta la Bruxelles, lipsa proiectelor din partea puterii de la Bucuresti si a avertizat public ca nu mai accepta „insultele din partea Guvernului Romaniei fata de munca” sa.

"Este de datoria mea de comisar pentru politica regionala sa avertizez toate statele membre, deci implicit si Romania, despre riscul pierderilor sau dezangajarilor de fonduri, mai ales in domeniul infrastructurii, avand in vedere ca sunt lucrari complexe, care necesita ani de zile, si trebuie sa imi fac datoria si sa spun atunci cand o tara risca sa isi piarda sansa la dezvoltare pentru generatii intregi. Dupa cum stiti, de cand am devenit comisar european pentru politica regionala, am incercat sa ajut cu rata de absorbtie pentru regiunile mai putin dezvoltate. In cazul Romaniei, am facut eforturi extraordinare, in sensul ca am fazat foarte multe proiecte in valoare de trei miliarde de euro, practic am degrevat bugetul national de trei miliarde de euro, bani care ar fi fost pierduti", a spus oficialul european, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Ea a aratat ca in Romania s-a ajuns la o rata de absorbtie, pentru perioada 2007 - 2013, de peste 90%, in conditiile in care in 2014 s-a plecat de la sub 50%.

"Am aprobat proiecte retrospective, adica proiecte care sunt realizate, dar pentru care statul roman platea credite catre BEI si BERD. Am preluat salariile tuturor lucratorilor pe fonduri europene, astfel incat, pentru perioada 2007 - 2013, rata de absorbtie a crescut pana la 90%. S-au pierdut doua miliarde de euro, din pacate in domeniul cel mai vulnerabil si cel mai necesar pentru Romania, cel al transporturilor. Pentru perioada 2014 - 2020, facem eforturi supraomenesti sa evitam dezangajarile de fonduri. Pentru acest an, avem acest risc de pierderi. La inceputul anului a fost de 800 de milioane de euro, dar lucram cu autoritatile romane pentru a minimiza aceste fonduri care sunt pe Programul Operational Regional", a continuat Cretu.

Corina Cretu: Avem bani de la Bruxelles, dar nu avem proiecte

Comisarul a adaugat ca, in domeniul infrastructurii, nu exista deocamdata risc de pierderi pentru anul acesta, tocmai pentru ca exista proiecte incepute anii trecuti.
Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

"Nu inteleg aceasta tensiune care s-a creat intre mine si Guvern, spunand lucrurilor pe nume. Avem bani la Bruxelles pentru proiecte de infrastructura, (dar - n. r.) nu avem proiecte. Pentru Targu Mures - Iasi, in primul rand este o prioritate a Comisiei Europene, si o spun cu toata sinceritatea, de aici, de pe podiumul Comisiei Europene, avem nevoie de a completa proiectele de infrastructura care conecteaza Europa, mai ales Republica Moldova, Moldova, de Europa Centrala si de Est", a aratat ea.

Cretu a mai spus ca, desi sunt bani pentru studii de fezabilitate, nu exista nicio solicitare in acest sens.

"Eu vin acum din Grecia, unde am inaugurat un tren de mare viteza de 200 km/ora, am inaugurat drumul Salonic - Atena. Sigur, sunt proiecte care s-au intins pe cate trei perioade de programare, 20 de ani, 21 de ani, dar de aceea am spus ca, odata inceput un drum, fiecare Guvern va fi obligat sa mearga mai departe. Si daca noi ne oferim si putem face acest studiu de fezabilitate pana in 2020 si putem programa in perioada urmatoare, 2021, Targu Mures - Iasi sa inceapa constructia, cred ca am face un pas inainte si ar fi un pas important. Din pacate, am vazut ca in sedinta de Guvern Executivul a anuntat ca vrea sa faca aceasta autostrada pe sistemul parteneriat public privat. Specialistii nostri nu sunt confortabili cu aceasta abordare, pentru ca inseamna o deprioritizare a investitiei. Din punctul nostru de vedere, stiti foarte bine ca in Master Planul de Transport Targu Mures - Iasi este o prioritate. Deci, asteptam proiecte
", a subliniat Corina Cretu.

"Nu mai accept insultele din partea Guvernului Romaniei fata de munca pe care o fac"

Oficialul european a amintit si de proiectele privind linia de metrou Otopeni - Gara de Nord, tronsoanele de autostrada Craiova - Pitesti, precum si podul de la Braila.
Citeste si:
Corina Crețu: Suntem la un pas de ridicarea vizelor pentru intrarea...
Corina Crețu: Suntem la un...

"Stiti foarte bine, autoritatile romane sunt cele care au solicitat schimbarea programului de infrastructura mare. Dansii ne-au dat niste deadline-uri care au fost deja depasite cu mult. Sa va dau de pilda proiectul de metrou Pipera - Berceni, unde dansii s-au angajat pe proprie raspundere, sub semnatara dansilor, ca ne vor depune in decembrie 2017 acest proiect de metrou. Ne aflam in noiembrie 2018 si nu-l avem depus la finantare. Ceea ce vreau ca oamenii sa inteleaga este ca din partea noastra exista toata disponibilitatea, dar, atata vreme cat nu avem proiecte, nu avem ce analiza si, deci, nu avem ce cofinanta. Mai simplu de atat nu vad!", a sustinut comisarul.

In finalul conferintei, Corina Cretu a tinut sa sublinieze ca s-a saturat de insultele pe care i le aduc membrii Guvernului de la Bucuresti pentru faptul ca spune lucrurilor pe nume.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

"As vrea sa mai adaug un lucru, in legatura cu lupta noastra pentru viitorul nostru. Stiti foarte bune ca in disputa legata de Brexit eram cu totii disperati ca Romania si toate celelalte tari care sunt mai putin dezvoltate vor pierde bani. Am reusit nu numai sa securizam o politica de coeziune pentru toate regiunile, pentru ca a fost aceasta intrebare: 'Daca vom finanta toate regiunile sau regiunile mai putin dezvoltate?' Am reusit sa mentinem acest criteriu esential GDP per capita, metoda Berlin, prin care Romania, Bulgaria si Grecia au obtinut 10% in plus. Deci, daca stau sa ma gandesc bine, in timpul mandatului meu am incercat sa vorbim despre utilizarea fondurilor europene, cel putin aceea de a avea acesti bani pentru 25 de ani, un sfert de secol. De aceea vreau sa va anunt public ca nu mai accept insultele din partea Guvernului Romaniei fata de munca pe care o fac!", a punctat Cretu.

Citeste si:
Guvernul vrea să taie voucherele de vacanță. Ce categorie de...
Guvernul vrea să taie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.