Uniunea Salvati Romania va actiona in instanta primaria Constanta in urma anularii a 6.000 de semnaturi pentru initiativa civica Fara Penali in functii publice, dintr-un total de 19.000, fara nicio explicatie. Astfel, primaria municipiului Constanta le fura cetatenilor dreptul de a solicita o tara fara condamnati penal, se arata intr-un comunicat al formatiunii.

Suntem nevoiti sa actionam in instanta primaria Constanta. Vom verifica listele cu semnaturile anulate si daca vom constata ca exista nereguli, ca au fost oameni stersi de pe liste, este posibil sa depunem plangeri penale inclusiv pentru abuz in serviciu. Dreptul de a initia proiecte legislative, inclusiv de revizuire a Constitutiei, este un drept reglementat de lege. Sa ti se incalce acest drept printr-un abuz este de neacceptat“, a declarat deputatul USR de Constanta, Stelian Ion.

Si in alte judete sunt probleme in privinta validarii semnaturilor. La Maglavit, judetul Dolj, primarul invoca nerespectarea GDPR, un motiv fantezist deoarece acest regulament nu se aplica initiativelor cetatenesti de modificare a Constitutie. Si in comuna Bascov, judetul Arges, primarul refuza efectiv validarea semnaturilor, invocand probleme false cu imputernicirile facute de comitetul de initiativa.

In fata acestor provocari, USR lanseaza un apel catre functionarii publici, deoarece ei sunt primii care fac verificarile si isi pun semnatura pe liste, si ii indeamna sa nu asculte de dispozitiile politice ale sefilor lor, sa nu fie obedienti, pentru ca vor fi primii care vor raspunde pentru aceste abuzuri. Deseori, primarii isi deleaga atributiile catre functionarii publici pentru a se pune la adapost in cazul unor plangeri, iar USR crede ca multi primari vor actiona in acest mod si de aceasta data.

Depunerea semnaturilor la Parlament va avea loc in doua zile, pe 20 si 21 septembrie. Desi termenul de validare a semnaturilor de catre primarii expira pe 20 septembrie, membrii USR au primit instiintari din partea unor institutii ca vor mai prelungi termenul cu cateva zile.

Fara Penali este sub asediu, continuam lupta pentru fiecare semnatura. Joi si vineri vom aduce semnaturile in Parlament si apoi vom da curs plangerilor impotriva primarilor. Acestia tin captive semnaturi si decid in mod asumat sa nu respecte legea. Subliniez ca primarul trebuie sa ateste doar doua lucruri, ca semnatarul are drept de vot si domiciliul in judetul precizat, orice alta actiune este o interpretare gresita si un abuz in serviciu. Primarii decid in mod asumat ca nu respecte legea, in incercarea de a fi fideli lui Liviu Dragnea, si sa fure semnaturile cetatenilor. Ii vom actiona in instanta“, a conchis presedintele USR Dan Barna.

Citeste si:
O constanțeancă, reținută de polițiști după ce și-a incendiat...
O constanțeancă, reținută de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.