''Gaura'' de 2 miliarde de dolari pierduti de statul roman in perioada 2015 - 2017, conform datelor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), reprezinta o fapta penala, a afirmat, sambata, consilierul economic al premierului, Darius Valcov, precizand ca a pus aceasta informatie la dispozitia publicului.

"Tot ceea ce am facut eu a fost ca, in momentul in care am primit o astfel de informatie din partea ANRM, a fost sa o pun la dispozitia publicului, pentru ca din punctul meu de vedere este o fapta penala si, asa cum prevede legea, in momentul in care ai luat cunostinta de o fapta penala, trebuie sa o anunti. Eu acest lucru l-am facut si cred ca trebuie dezbatut daca aceasta gaura de 2 miliarde de dolari, care ANRM spune ca s-a facut bugetului de stat, urmeaza sa fi anchetata sau nu sau se va trece, asa cum ne-am obisnuit, in tacere si vom uita de acesti bani pentru totdeauna", a declarat Valcov la Antena 3, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, nu trebuie speculat momentul dezvaluirii acestei informatii, pentru ca este vorba doar despre o raportare din partea ANRM la jumatatea anului.

"De cand exista o noua conducere la ANRM, din februarie, pretul s-a actualizat si am vrut sa vedem la nivelul Guvernului care au fost efectele. Si efectele sunt urmatoarele: in primele 6 luni - doar 5 luni s-a aplicat acest pret - veniturile au fost de 432,6 milioane, comparativ cu 315,6 milioane, adica cu 117 milioane mai mult fata de 5 luni din anul precedent. Deci, 30 de milioane de dolari deja au venit in plus, doar pentru ca s-a actualizat acest ordin in 2018 si le multumesc celor de la ANRM ca au facut acest lucru. Cand am vazut situatia, am zis sa vedem in spate - ce am pierdut (...) mai ales ca din martie 2015 exista o sentinta definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie care spune ca acest pret trebuia reactualizat", a explicat Valcov.

El spune ca a descoperit acest lucru in perioada guvernarii Ponta, dar nu a avut timp sa reactioneze, "fiind saltat de pe strada intr-un dosar fabricat, la doar sase zile de la aflarea informatiei".

"Am avut sase zile sa reactionez, dar n-a fost suficient. Nu eu l-am anuntat pe Victor Ponta, a fost anuntat tot in Guvern de aceasta decizie", a adaugat Valcov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.