Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, liderul ALDE, a declarat ca o candidatura la alegerile prezidentiale din 2019 nu ar fi un lucru care sa-l sperie, dar nici nu este, in acest moment, "manat de o ambitie nemasurata".

"N-as spune ca este un lucru de care sa ma sperii, dar nici nu sunt, in momentul acesta, manat de o ambitie nemasurata. Niciodata in politica, eu cel putin, nu am procedat in felul acesta. Cred ca cei care au ambitii, asa, necontrolate si nemasurate pana la urma ajung sa faca greseli. Sigur ca daca...Va pot spune urmatorul lucru, am fost prim-ministru si poate un pas mai sus, altul nu mai exista, ar fi, nu o candidatura, ca am mai candidat si in 2014, dar, sigur, functia prezidentiala, ceea ce nu este un lucru care sa spun ca nu ma preocupa. Sigur ca, de foarte multe ori, stau si ma intreb cum ar trebui sa fie mandatul de presedinte, cum as face eu mandatul de presedinte, ce ar trebui sa fac pentru Romania", a declarat Calin Popescu-Tariceanu, marti, seara, la Antena 3, intrebat daca ia in calcul o candidatura la alegerile prezidentiale din 2019.

El a adaugat ca, pana in prezent, a observat "o mare diferenta intre ce scrie in Constitutie, cum este descris rolul presedintelui, si ceea ce se intampla in realitate", scrie Agerpres.

"Am asistat in acesti aproape 30 de ani la nenumarate conflicte intre institutia prezidentiala, Guvern, eventual Parlament, si asa mai departe. Si eu cred ca lucrul acesta ar trebui, la un moment dat, incheiat. Adica, un alt stil de Presedintie care sa incerce sa evite conflictele si sa le solutioneze si sa nu sa le amplifice. Ganditi-va numai ce ar putea sa faca Romania daca, in loc sa stea blocata in tensiuni, in conflicte, am sta sa fim intr-o faza de constructie in care, bineinteles, rolul fiecaruia se pastreaza, majoritate, opozitie, nu inseamna ca trebuie sa ne dam chiar toti mana sa dansam Hora Unirii, dar, intr-o alta logica, nu intr-o logica a conflictului dement, nu intr-o logica a conflictului la distrugere care a fost introdusa de Traian Basescu. (...) Eu cred ca trebuie altfel gandita Presedintia si de aceea ma gandesc, exista instrumentele necesare, ai posibilitatea ca presedinte, pentru ca nu ma intereseaza numai blazonul sau ce scrie pe cartea de vizita, domne' am fost presedinte. Daca am fost presedinte ce am facut ca presedinte, daca am fost prim-ministru ce am facut ca prim-ministru? Asta e important", a declarat presedintele ALDE.
Tariceanu a mai spus in context ca in cadrul coalitiei nu s-a discutat cum va fi abordata chestiunea candidatului la prezidentiale, dar va trebui luata, la un moment dat, o decizie in acest sens.

"Nu stiu sa va spun acum, nu e un lucru simplu si nici nu am discutat in cadrul coalitiei, unde va trebui sa luam la un moment dat o decizie. O decizie deloc simpla care trebuie sa materializeze formula in care vom merge. Vom merge cu un singur candidat sau vom merge cu un candidat fiecare din formatiunile noastre, dar pana atunci mai avem timp"
, a declarat liderul ALDE, intrebat pe ce principii ar trebui sa se bazeze strategia PSD-ALDE ca alegerile prezidentiale sa fie castigate de catre aceasta coalitie.

Tariceanu: Iohannis are nevoie de un vehicul politic care este PNL

Presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, considera ca seful statului, Klaus Iohannis, are nevoie pentru a candida pentru un nou mandat la Presedintie, de PNL ca "vehicul politic".
Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

"Presedintele deja a anuntat ca vrea sa candideze pentru un nou mandat. Are nevoie de un vehicul politic. Nu poti sa castigi alegerile prezidentiale fara un partid. Pana una alta singurul partid pe care se poate bizui este PNL. USR este un fel de jucarie, asa, care isi zice partid, dar ala functioneaza ca un fel de ONG cu tot felul de smuciti care sunt pe acolo, in fine, manipulati, cu parfum de epoleti unii dintre ei. Asa ca, sigur, i-a chemat sa stranga randurile. Trebuia sa le spuna ceva care sa-i mobilizeze", a afirmat Tariceanu, marti, la Antena 3.

Potrivit lui Tariceanu, presedintele Iohannis ar fi trebuit sa le dea un sfat liberalilor duminica la Consiliul National al PNL.

"Cel mai bun lucru ar fi fost sa le dea un sfat, dar nu stiu daca ei sunt receptivi. Ma refer la actuala conducere a partidului. Partidul se comporta de o asa maniera care, vedem, se reflecta in atitudinea electoratului. Partidul sta foarte jos. Daca ar exista o anumita nemultumire fata de partidul sau coalitia de guvernare atunci in mod normal acel electorat s-ar duce catre partidul de opozitie, ceea ce nu se intampla. Eu nu sunt analist pentru PNL, dar e simplu de constatat ca lucrurile nu merg bine din mai multe motive pe care nu vreau sa stau sa le enunt, pentru ca nu e datoria mea. In astfel de situatii ceva ar trebui facut. Iarasi nu vreau sa spun ce trebuie facut pentru ca mie imi convine sa fie domnul Orban liderul PNL, dintr-un motiv cinic, e adevarat. In felul acesta se vede mai bine care este partidul liberal din Romania si putem noi (n.r. ALDE) sa crestem mai bine. Planurile presedintelui mie mi se par foarte clare, are nevoie de acest vehicul politic care este PNL si pe care a incercat sa il imbarbateze ca sa intre intr-un regim de functionare. Intai asta vad. Apoi si revenirea lui Vasile Blaga in conducerea operativa activa a partidului, pentru ca Blaga este un bun organizator", a adaugat Tariceanu.
Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.