Purtatorul de cuvant al presedintelui, Madalina Dobrovolschi, a afirmat, marti, ca reducerea de catre Guvern a bugetului Administratiei Prezidentiale este de natura sa duca la imposibilitatea de a se mai desfasura Summitul Initiativei celor 3 Mari.

Potrivit lui Dobrovolschi, bugetul Administratiei Prezidentiale pe 2018 a fost stabilit in cuantum de 57,558 de milioane de lei, tocmai pentru ca aceasta este suma necesara sustinerii in mod corespunzator a activitatii presedintelui.

"In contextul unei rectificari negative de o asemenea anvergura, Romania nu va putea fi reprezentata si nu va putea sa isi onoreze angajamentele internationale asumate, cum ar fi gazduirea si organizarea Summitului Initiativei celor 3 Mari si evenimentele din 2019, prilejuite de exercitarea de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene. Astfel, reducerea, de catre Guvern, a bugetului Administratiei Prezidentiale este de natura sa duca la imposibilitatea de a se mai desfasura Summitul Initiativei celor 3 Mari, care este gazduit de Romania si organizat de catre Administratia Prezidentiala, pe 17 si 18 septembrie", a declarat Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.

Potrivit purtatorului de cuvant al sefului statului, Summitul din acest an este un eveniment de o anvergura deosebita, care presupune participarea a 12 sefi de stat din Europa Centrala si de Sud-Est, a presedintelui Comisiei Europene, a unor invitati de nivel inalt din Statele Unite si din conducerea institutiilor financiare europene si internationale. El presupune si organizarea primei editii a Forumului de Afaceri al Initiativei celor 3 Mari, cu peste 600 de participanti - oameni de afaceri si oficiali din cele 12 state ale Initiativei, din restul Uniunii Europene si din SUA, din Republica Moldova, Ucraina, Georgia si Balcanii de Vest, precum si reprezentanti ai unor think-tank-uri renumite pentru componenta de dezbateri a Forumului.

Totodata, Madalina Dobrovolschi a spus ca acest Summit este important pentru ca este primul care urmeaza sa produca rezultate concrete: pe langa Forumul de Afaceri, Summitul urma sa omologheze o lista de proiecte prioritare majore de interconectare in domeniile transport, energie si digital, care sa stimuleze dezvoltarea economica a statelor regiunii, sa creeze o retea de camere de comert in regiune, sa stimuleze crearea unui Fond de investitii al Initiativei, dar si alte elemente foarte importante.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

"Pentru toate aceste rezultate, Administratia Prezidentiala, impreuna cu alte institutii ale statului, inclusiv din componenta Guvernului, a lucrat intens de mai bine de un an, iar acum aceste rezultate sunt puse in pericol, afectand grav si iresponsabil nu doar interesele de politica externa si de dezvoltare ale Romaniei, precum si reputatia internationala a statului roman, dar si interesele regiunii Europei Centrale si de Sud-Est. Partenerii externi ai Romaniei vor afla, astfel, ca Guvernul blocheaza angajamentele internationale ale tarii noastre", a afirmat Dobrovolschi.

Ea a mai aratat ca diminuarea fondurilor bugetare de catre Guvern va avea impact negativ si asupra celorlalte actiuni de politica externa intreprinse de seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.