"Stau si ma intreb daca intr-o societate atat de scindata, de fragmentata, de polarizata, momentul ar fi tocmai cel mai potrivit", a sustinut presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea.
Chestionata daca societatea romaneasca ar fi pregatita pentru o lege privind aministierea si gratierea unor fapte penale, raspunsul sefei instantei supreme a fost: "(...) avand in vedere si consideratiile doctrinarilor, dar si experientele nefericite ale trecutului, cred ca un astfel de act normativ ar trebui elaborat dupa ample studii sociologice, criminologice, cu consultarea situatiilor infractionale, cu stabilirea exacta a infractiunilor care ar merita sa beneficieze de astfel de acte de clementa. Efectele se rasfrang asupra intregii societati".

"Imi aduc aminte ca un eminent profesor din facultate imi spunea ca amnistia inseamna uitare, iar gratierea iertare. Si tot acel profesor sustinea faptul ca interventia unui act normativ prin care se acorda amnistia si gratierea presupune un context de concordie sociala, morala, politica. Mai spunea acel profesor faptul ca o amnistie si gratiere nu se poate acorda decat in urma unui studiu amplu cu privire la efectele pe care astfel de masuri le va avea nu numai asupra societatii ci si asupra fenomenului infractional in general. Din punctul meu de vedere, pentru ca am prins si perioada de pana la 1988, ca avocat, de-a lungul timpului a cam fost deturnata institutia amnistiei si a gratierii de la scopul propus. Imi aduc aminte de o amnistie cvasigenerala din anul 1988, amnistie care a fost edictata la implinirea varstei de 70 de ani, Nicoale Ceausescu, dar intre noi juristii circula o gluma, faptul ca amnistia a fost edictata pe un servetel, era in termeni atat de vagi, de problematici in ceea ce priveste elaborare", a mai spus ea la Realitatea TV, potrivit digi24.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.