Potrivit fostului presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, parlamentul nu este obligat sa dea curs solicitarii presedintelui Klaus Iohannis sa reia din toamna dezbaterile pe legile justitiei. Acesta sustine ca axista solutii pentru a abroga legea sau pentru a amana intrarea acesteia in vigoare, insa  ele tin in primul rand de Guvern.

"Faptul ca a solicitat reexaminarea legii de catre Parlament nu este o cale de atac, este o sugestie, o opinie in legatura cu actul normativ. Alte posibilitati presedintele nu are, pentru ca in sistemul nostru constitutional presedintele nu are drept de veto. Faptul ca a solicitat reintrarea legii in circuitul parlamentar nu obliga Parlamentul cu nimic. Toti avem dreptul sa cerem, dar asta nu-i sperie cu nimic pe parlamentari", a spus Zegrean, potrivit Digi24.

"In acest moment, ce s-ar putea face, in opinia mea: ar putea Guvernul sa abroge aceste legi, printr-o Ordonanta de Urgenta. Cu posibilitate de a se pune in practica mai putin, pentru ca este guvernul aceleiasi formatiuni politice sau coalitii care conduce si Parlamentul, dar tehnic acest lucru ar fi posibil. In acea zi in care se publica in Monitorul Oficial legea respectiva, apare si o ordonanta care spune ca se amana intrarea in vigoare sau se abroga", a explicat Zegrean.

"Sigur ca nu se sfarseste lumea prin promulgarea acestor legi. O sa vina un alt Parlament si o sa le modifice, nu e prima data cand se intampla asta. In 2004 a fost un Cod penal care a fost publicat char in Monitorul Oficial, care nu a intrat in vigoare niciodata. Au mai fost incercari de a face praf legislatia", a mai spus Zegrean.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.