Curtea Constitutionala aduce in discutie astazi, 17 iulie, sesizarea PNL si USR, precum si pe cea a presedintelui Klaus Iohannis, in legatura cu modificarea si completarea Legii 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Obiectia a fost formulata de 90 de deputati din grupul parlamentar PNL, USR si de deputati neafiliati.

UPDATE 17:33 - Sesizarea presedintelui privind legea de organizarea a CSM a fost amanata pentru miercuri.

UPDATE 12:24 - Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, marti, ca inadmisibila, sesizarea PNL si USR in legatura cu modificarea si completarea Legii 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

In data de 6 iulie, presedintele Klaus Iohannis a trimis Curtii o sesizare de neconstitutionalitate asupra actului normativ care modifica si completeaza legea 317/2004.

Klaus Iohannis sublinia ca pe 22 iunie a formulat o cerere de reexaminare a acestei legi legat de prevederile privind functionarea CSM si afectarea rolului constitutional al forului de garant al independentei Justitiei, informeaza Hotnews.ro.

Totodata, prin cererea de reexaminare era semnalata existenta unor norme contradictorii, a unor trimiteri la dispozitii inexistente in continutul Legii nr. 317/2004, a unor dispozitii neclare si/sau necorelate intre ele si chiar a unor paralelisme legislative, toate vizand necesitatea respectarii normelor de tehnica legislativa de natura sa asigure coerenta actului normativ.

Presedintele Klaus Iohannis mentiona, invocand o decizie a CCR, ca Parlamentul trebuie sa reexamineze toate textele de lege la care face referire cererea presedintelui Romaniei, precum si pe cele care au legatura cu acestea, asigurandu-se succesiunea logica a ideilor si coerenta reglementarii.

"Se poate sustine ca in realitate, in lipsa unei dezbateri specializate limitate la motivele de reexaminare, nu a fost supus la vot actul normativ reexaminat, ci a fost supus la vot, pentru a doua oara, insusi actul normativ a carui reexaminare s-a solicitat, inclusiv textele ce nu au facut obiectul cererii de reexaminare, cu consecinta incalcarii limitelor reexaminarii", a argumentat Iohannis.

Conform presedintelui, transmiterea gresita a legii aflate in procedura de reexaminare ca urmare a formularii unei cereri in acest sens catre comisiile permanente ale fiecareia dintre cele doua Camere incalca chiar deciziile instantei constitutionale, afectand intreaga procedura legislativa.

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

Seful statului solicita astfel CCR sa constate ca Legea pentru modificarea si completarea Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, prin modul in care a fost adoptata, este neconstitutionala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.