Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca Alianta Nord-Atlantica ar trebui sa avanseze in ceea ce priveste politica "usilor deschise", aratand ca Romania sustine decizia invitarii Macedoniei in NATO.

"Ar trebui sa avansam cu politica 'usilor deschise'. Romania sustine deplin decizia de a transmite o invitatie de aderare Macedoniei de Nord", a spus seful statului, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de sefi de stat si de guvern, care se desfasoara la Bruxelles.

El a subliniat ca statele membre NATO ar trebui sa asigure o aparare si o descurajare mai puternice, precizand ca eficacitatea si coerenta prezentei inaintate sunt inca in progres.

"Trebuie sa avem fortele potrivite, cu pregatirea si capacitatea de miscare potrivite, cu structura corecta de comanda si cu capacitatile corecte de a actiona in mod eficient ca un adevarat factor de descurajare. Avem nevoie de o abordare si de o planificare unitare de aparare pentru intregul Flanc estic. Trebuie sa implementam in totalitate postura coerenta in regiune pe toate dimensiunile - pamant, apa si aer", a spus seful statului.

El a subliniat ca Romania a facut propuneri concrete in ceea ce priveste prezenta inaintata in regiunea Marii Negre, mentionand ca tara noastra actioneaza sa creasca pregatirea Brigazii multinationale pe care o gazduieste.

Seful statului a precizat ca Romania s-a oferit sa gazduiasca o capacitate multinationala de comanda si control pentru sprijinirea prezentei inaintate a NATO, scrie Agerpres.

Klaus Iohannis a mai subliniat ca este nevoie de luarea rapida a deciziilor si de sporirea pregatirii militare, context in care i-a multumit presedintelui american, Donald Trump, pentru "Readiness Initiative".

"Ar trebui sa crestem rolul NATO in combaterea terorismului"
, a adaugat Iohannis.

Presedintele a reiterat ca impartirea sarcinilor este esentiala in eforturile NATO de descurajare. Seful statului a reamintit ca inca din anul 2017 Romania a alocat 2% din PIB pentru Aparare.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

"Peste 33% din cheltuieli au fost alocate pentru achizitia de echipamente majore, iar anul acesta vor fi de 35%. Suntem angajati ferm sa continuam", a conchis Klaus Iohannis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.