Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, PNL a solicitat CCR sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu o serie de intrebari preliminare cu privire la respectarea principiilor statului de drept, a drepturilor privind accesul la o justitie echitabila si stabilitatea sistemului judiciar din Romania. Demersuri similare au fost initiate in cazul Poloniei si Portugaliei, in raport cu Statutul magistratilor.


Totodata, conform sursei citate, PNL reitereaza solicitarea adresata CCR de a tine cont de evaluarea Comisiei de la Venetia asupra modificarilor aduse Legii 303/2004, respectiv de a suspenda solutionarea cauzelor aflate pe rolul Curtii pana la publicarea analizei Comisiei de la Venetia.

"Amintim faptul ca apeluri similare adresate autoritatilor romanesti au venit din partea oficialilor Comisiei Europene, ai Consiliului Europei, precum si a principalilor parteneri strategici din UE si NATO. Principalele modificari aduse Legii 303/2004, cu efecte nocive asupra sistemului judiciar, vizeaza modificarea regimului privind pensionarea magistratilor, fapt care risca sa afecteze grav cursul proceselor aflate pe rol. Totodata, modificarile aduse modului de numire in functiile de conducere pericliteaza independenta magistratilor, implicit garantiile de independenta de care ar trebui sa se bucure acest corp profesional", se precizeaza in comunicatul liberalilor.