Politica 9 Iulie 2018 18:48 de Clara Vacaru
Europarlamentarul Monica Macovei a scris luni, pe Facebook, ca mandatul de procuror-sef la DNA al Laurei Codruta Kovesi "nu trebuia sa se incheie sub influenta fatala a politicienilor condusi de Dragnea&comp. care nu urmaresc decat sa scape de dosare si condamnari".

Totodata, Macovei spune ca "o decizie neconstitutionala a CCR implineste pofta infractorilor din PSD&ALDE", iar presedintele Klaus Iohannis "le-a mai dat astazi o sansa politicienilor cu probleme penale".

Monica Macovei subliniaza ca intr-un stat de drept se respecta Constitutia.

"Constitutia nu cere sa respecti deciziile unei institutii care functioneaza neconstitutional, chiar daca aceasta este insasi CCR. Nu denumirea 'Curtea Constitutionala a Romaniei' o face constitutionala, ci deciziile sale, daca sunt in acord cu Constitutia. Intrebarea e simpla: respectam Constitutia sau deciziile unei Curti care din 20 martie 2018 functioneaza si ia decizii in mod neconstitutional, adica cu 8 judecatori in loc de 9, chiar daca dl Lazaroiu sta acolo si voteaza, desi a depasit mandatul de 9 ani prevazut de Constitutie?", a mai aratat Macovei.

In opinia sa, CCR l-a obligat pe presedinte sa o revoce pe Laura Codruta Kovesi intr-un complet invalid, de numai 8 judecatori cu mandat constitutional.

"Nicio decizie a acestei Curti nu este constitutionala si nici aplicabila pana cand dl Lazaroiu, care a depasit cei 9 ani de mandat prevazuti de Constitutie in art. 142, nu este inlocuit cu un alt judecator. Astazi, presedintele a dat curs unei decizii neconstitutionale. De ce? Poate ne spune, direct, nu prin purtatorul de cuvant, si printr-o conferinta de presa cu intrebari si raspunsuri, nu prin declaratii de presa", a mai scris Macovei.

Ea a precizat ca anuntul Presedintiei de revocare a procurorului-sef DNA are "o incarcatura politica ce nu poate avea decat consecinte nefaste asupra independentei justitiei".

"Anuntul Presedintiei arata si slabiciunea presedintelui Iohannis, care nici macar nu a anuntat direct decizia de revocare, ci prin purtator de cuvant. In timp ce Dragnea si Tariceanu gandesc punct cu punct planul prin care golesc de atributii functia de presedinte, domnul Iohannis nici macar nu a incercat sa isi apere atributiile. Este vital pentru Romania ca lupta anticoruptie sa continue. Judecatorii si procurorii din toata tara sa continue anchetele impartiale si sa trimita in judecata politicienii corupti", a mai afirmat Macovei.

Citeste si:
VIDEO Laura Codruţa Kovesi, întrebată dacă va candida la prezidenţiale
 VIDEO Laura Codruţa Kovesi,...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.