Politica 2 Iulie 2018 15:28
Monica Macovei sustine ca propunerea pe care a inaintat-o ministrul Justitiei Tudorel Toader cu pivire la redefinirea abuzului in serviciu urmareste sa-l scape pe Liviu Dragnea de dosarul angajarilor fictive in care a fost condamnat, in prima instanta, la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare. De asemenea, fostul ministru al justitiei mai spune ca infractiunea este practic desfiintata si de aceste modificari vor beneficia toti cei care fura din banii publici.

"Tudorel Toader, inca ministru al Justitiei, desi a aratat ca este doar avocatul infractorilor, propune redefinirea abuzului in serviciu ca sa scape Dragnea si de dosar. Si sa scape toti cei care jefuiesc banii publici, banii nostri", a semnalat Macovei, pe pagina sa de Facebook.

Aceasta explica de ce abuzul in serviciu este desfiintat prin modificarile discutate in Comisia Iordache:

"Cand functionarul public incalca legea pentru a obtine foloase pentru partidul pe care il conduce sau din care face parte, sau pentru prietenii lui politici, nu mai este abuz in serviciu. Furati la liber pentru partid si pentru prieteni!

"Nu indeplineste" este schimbat cu "refuza sa indeplineasca. Or, este o diferenta. Daca nu faci ceva din fisa postului, "nu indeplinesti". Ca "sa refuzi" trebuie sa existe un ordin scris pe care il refuzi. Mai dispare o bucata din abuz!

Cel mai grav: s-a limitat abuzul numai la "incalcarea unor dispozitii exprese dintr-o lege, ordonanta de urgenta sau ordonanta de guvern". Legea achizitiilor publice, de exemplu, se pune in aplicare prin HG sau prin ordin de ministru sau conducator al institutiilor lor publice. Altfel, legea ramane pe hartie si nu mai facem nicio achizitie publica ori o facem cum vrem noi, ca “noi putem”, fara reguli si cu caiete de sarcini cu destinatie clara: firma X! Or, caietul de sarcini, termenele, varianta aleasa de ministrul X pentru o licitatie (cerere cu oferta, etc), pretul minim, toate sunt in hotarari de guvern sau ordine care reglementeaza fiecare licitatie in parte. Decizia CCR nu trebuie citita cu ochelari de cal! Ci cu ochii celui care stie ca legea licitatiilor publice poate fi aplicata numai prin hotarare de guvern si ordine, pentru ca altfel nu faci nimic daca licitatiile sunt trucate. Legislatia secundara care aplica orice lege, ordonanta, ordonanta de urgenta este implicita in textul CCR, pentru ca altfel nu se poate. Altfel, ar fi o abrogare totala a abuzului in serviciu, ceea ce CCR nu a facut", potrivit Hotnews.

Citeste si:
Monica Macovei a provocat un grav accident în Constanța. Un bărbat...
Monica Macovei a provocat un...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.