Posibila modificare a Codului Penal si a celui de Procedura Penala prin Ordonanta de Urgenta ar fi absurda, a declarat, luni, la RFI, liderul PNL, Ludovic Orban. Acesta a spus ca in cazul in care va fi facut acest abuz, PNL va sesiza Avocatul Poporului, desi pana acum Victor Ciorbea „a refuzat sa-si exercite competentele” in privinta declansarii controlului de constitutionalitate pe aproape toate Ordonantele de Urgenta pentru care a fost sesizat.

Indraznim si noi sa avem amendamente, de regula amendamente care sunt solicitate din zona asociatiilor profesionale din justitie sau amendamente pe care le-am gandit noi si Dragnea intelege prin sustinerea amendamentelor intarzierea dezbaterilor. Este absurd sa fie adoptate modificarile la Codul Penal prin Ordonanta de Urgenta. Nu exista niciun fel de temei pentru adoptarea prin OUG”, a declarat Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, PNL ar putea sesiza Avocatul Poporului, daca Executivul va adopta o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Codurilor.

Sigur ca vom sesiza Avocatul Poporului, in cazul in care vor avea acest abuz, e o forma de adoptare abuziva a unor modificari la legi atat de importante cum sunt Codul Penal si Codul de Procedura Penala. Nu stim in schimb in ce masura Victor Ciorbea mai are vreo legatura cu poporul asta si cu exercitarea functiei de Avocat al Poporului, ca pana acum a refuzat sa-si exercite competentele in privinta declansarii controlului de constitutionalitate pe aproape toate Ordonantele de Urgenta pentru care l-am sesizat”, a adaugat Orban.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, ia in calcul posibilitatea de a adopta prin Ordonanta de Urgenta modificarile Codurilor penale, catalogand drept "pertinenta” aceasta varianta, in conditiile in care, spune el, opozitia si presedintele Klaus Iohannis blocheaza tot timpul legile in Parlament, prin atacarea lor la Curtea Constitutionala. Potrivit acestuia, un astfel de demers „are foarte mare sens” si ca va vorbi cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, cu premierul Viorica Dancila si cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, potrivit Digi24.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.