Politica 2 Iunie 2018 16:15
Presedintele PNL, Ludovic Orban, a criticat sambata, la Deva, hotararea Curtii Constitutionale referitoare la revocarea procurorului sef al DNA, apreciind ca prin decizia lor judecatorii ar fi "rescris" Constitutia si ar fi afectat "grav" atributiile Presedintelui tarii prin incercarea de a-i da ordine acestuia.

"Nu exista precedent in cei 28 de ani de democratie cu o astfel de decizie. Practic, majoritatea politica din Curtea Constitutionala a rescris Constitutia si a incalcat Constitutia prin aceasta decizie, incalcand independenta Justitiei - principiu inscris in Constitutie, desfiintand practic prin decizie Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul independentei Justitiei, afectand grav atributiile Presedintelui si mai ales avand tentativa de a da ordine Presedintelui", a declarat liderul PNL, intr-o conferinta de presa.

Ludovic Orban a mentionat ca, din punctul sau de vedere, Curtea Constitutionala nu poate sa-l "oblige" pe Presedinte sa faca un anumit lucru, date fiind legitimitatea acestuia prin vot si atributiile sale constitutionale.

"Presedintele este liderul politic si institutional care beneficiaza de cea mai mare legitimitate, legitimitatea conferita de votul la jumatate plus unu dintre cetatenii romani. Presedintele nu poate fi fortat sa faca nimic, de nimeni, in virtutea atributiilor sale constitutionale si ale legitimitatii de care beneficiaza. Ca atare, din punctul meu de vedere, aceasta decizie a Curtii Constitutionale, si Curtea Constitutionala in sine, nu are calitatea de a-l obliga pe presedinte, conform Constitutiei, sa faca sau sa nu faca ceva", a completat Ludovic Orban.
Presedintele PNL a mai spus ca pentru sustinerea motiunilor depuse de liberali vor fi purtate discutii cu toate fortele politice relevante din Parlament, inclusiv cu Pro Romania, scrie Agerpres.
"Noi vom discuta cu orice actor politic relevant de la nivelul Parlamentului. Vom discuta cu toti liderii de grupuri, evident altele decat PSD, dar vom avea si discutii individuale cu parlamentari PSD pentru a incerca sa-i convingem ca este impotriva interesului Romaniei mentinerea la putere a acestui Guvern care este, de fapt, pilotat de Dragnea si de Tariceanu. (...) Cred ca domnul Ponta are ocazia sa demonstreze daca este sau nu este impotriva PSD, impotriva lui Dragnea si impotriva acestui guvern, care este guvernul de casa al lui Dragnea. Iar aceasta ocazie o va avea la motiunea de cenzura initiata de PNL", a conchis Ludovic Orban.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.