Politica 13 Mai 2018 00:12
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, sambata, la Blaj, ca este evidenta "lipsa de viziune si lipsa de organizare a sistemului sanitar", seful statului apreciind ca, atata timp cat nu se reformeaza intreaga filosofie a sistemului sanitar, nu va fi nicio imbunatatire.

"Este evidenta lipsa de viziune si lipsa de organizare a sistemului sanitar. Nu am putut sa constat (...) la niciunul din cele cinci guverne pe care le-am prins eu vreun fel de gandire sau o viziune pentru reformarea sistemului, cel putin a sistemului de sanatate publica. Sistemul de sanatate privat are si el probleme care sunt tratate doar punctual si rezultatul inca nu este cel asteptat de oameni", a afirmat Klaus Iohannis.

Seful statului a adaugat ca, in mod paradoxal, se spune ca in sistemul de sanatate intra destul de multi bani. "Daca este asa, atunci banii sunt prost gestionati", a declarat Iohannis.

Iohannis sustine ca nici "multipla subordonare" a unitatilor spitalicesti nu ajuta

"Nu poti sa functionezi bine daca esti subordonat si judetului, si primariei, si ministerului, pe diferite paliere si acele paliere nu se inteleg intre ele. Aceste lucruri toate trebuie reformate si cu cat mai repede cu atat mai bine", a subliniat Klaus Iohannis.

Seful statului a opinat ca ultimele discutii legate de salarii arata "foarte clar ca nu exista nicio viziune, nu exista niciun concept unitar".

Iohannis a spus ca reforma in domeniul salariilor, combinata cu reforma fiscala, a fost "atat de prost gandita si atat de prost pusa in practica" incat au ajuns sa fie nemultumiti pana si cei carora le-au crescut salariile, scrie Agerpres.

"Este o contraperformanta absolut caraghioasa si toate fiindca s-a lucrat populist, netransparent, fara viziune, fara predictibilitate si fara o finalitate. (...) Ori asa, sistemul nu se face bine. Si in loc sa se rezolve problemele sistemului, ele devin mai acute, devin de-a dreptul senzationale, devin teme ale stirilor tv, unde ar trebui sa se discute despre cu totul si cu totul alte lucruri", a declarat Klaus Iohannis.
Presedintele a mentionat ca "atata vreme cat nu se reformeaza intreaga filosofie a sistemului sanitar nu vom avea o imbunatatire".
Citeste si:
Iohannis: Educația este unul dintre pilonii îmbunătățirii...
Iohannis: Educația este unul...

Iohannis a precizat ca trebuie pornit de la principiul de baza ca in centrul sistemului de sanatate trebuie sa stea omul, pacientul.

"Asa cum functioneaza acum sistemul, nu face fata. Si nu pot sa zic este pacat, este o catastrofa. Fiindca oamenii au dreptul si pretentia la servicii publice de calitate, fiindca pentru asta platesc taxe si impozite si este obligatia guvernului sa organizeze aceste lucruri"
, a conchis seful statului.

Invitat la Blaj cu ocazia implinirii a 170 de ani de la Adunarea Nationala din 3/15 mai 1848, presedintele Klaus Iohannis a luat parte sambata si la dezbaterea "Blaj 1848-2018: constiinta nationala si destin european" organizata la un liceu din oras, el purtand un dialog cu reprezentanti ai administratiei locale si ai mediului asociativ, cu oameni de afaceri, sportivi, personalitati culturale, elevi si profesori.

Citeste si:
Bacalaureat 2022. Elevii susțin proba la alegere
Bacalaureat 2022. Elevii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.