Politica 4 Mai 2018 14:43 de Clara Vacaru
Presedintele Klaus Iohannis transmite un mesaj de condoleante la moartea Doinei Cornea, subliind faptul ca aceasta a intruchipat simbolul curajului si al rezistentei romanesti in timpul comunismului.

Am aflat cu profunda tristete despre disparitia doamnei Doina Cornea, una dintre cele mai importante voci ale disidentei anticomuniste. Aduc un omagiu personalitatii istoriei noastre recente care a fost Doina Cornea”, arata presedintele in mesaj.

Klaus Iohannis aminteste ca, in anii grei ai dictaturii, Doina Cornea a infruntat regimul opresiv si a scris numeroase texte si scrisori pe care le-a transmis la Radio Europa Libera, a raspandit manifeste, a intrat in contact, in ciuda unor pericole de neimaginat astazi, cu ziaristi si a contactat personalitati ale lumii contemporane pentru a denunta abuzurile totalitarismului ceausist.

Doinea Cornea a suportat cu darzenia care a caracterizat-o intotdeauna urmarirea, persecutia, anchetele si umilintele la care a fost supusa de catre Securitate. A sustinut revolta muncitorilor brasoveni din 1987, iar in decembrie 1989 s-a alaturat, sub ploaia gloantelor, manifestatiei anticomuniste de la Cluj-Napoca. Dupa prabusirea comunismului, a ramas o voce autentica a societatii civile, mentioneaza presedintele.

Doina Cornea a intruchipat simbolul curajului si al rezistentei romanesti in timpul comunismului. Pentru multi romani, ea a fost vocea libertatii si sperantei noastre. Actiunile si demersurile in numele disidentei anticomuniste fac din Doinea Cornea o emblema a afirmarii rostului libertatii umane, iar pentru generatiile viitoare, imaginea civismului si a eroismului feminin. Transmit condoleante familiei si tuturor celor care au cunoscut-o si au pretuit-o. Odihneasca-se in pace!”, isi incheie Klaus Iohannis mesajul, potrivit News.ro.

Doina Cornea a murit, vineri dimineata, in locuinta sa din Cluj-Napoca. Ea avea 89 de ani.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.