Politica 2 Mai 2018 14:43
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sustine ca sesizarea sefului statului constituie un demers prin care "incearca sa amane aplicarea legilor", avand in vedere ca judecatorii CCR tin cont in judecarea sesizarilor si de recomandarile Comisiei de la Venetia.

"Era de asteptat ca presedintele, odata ce legile ajung la institutia prezidentiala, sa sesizeze CCR. Nu imi faceam niciun fel de iluzie ca nu va recurge la acest instrument. Nu sunt in masura sa va spun in mod categoric, dar (...) CCR cand face controlul de constitutionalitate integreaza intotdeauna si recomandarile Comisiei de la Venetia, deci sesizarea suplimentara a Comisiei de la Venetia pare mai degraba un demers care sa incetineasca sau sa amane momentul punerii in aplicare a acestor legi", a mentionat Tariceanu, citat de digi24.ro.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat miercuri ca a decis sa trimita la Curtea Constitutionala pachetul legilor Justitiei, dar si la Comisia de la Venetia.

"In forma in care se prezinta acum, pachetul legislativ de modificare a legilor justitiei nu corespunde nici exigentelor unui stat de drept si democratic, asa cum Constitutia Romaniei proclama emblematic in articolul 1, si nici asteptarilor romanilor, care isi doresc o justitie independenta, bazata pe lege si neinfluentabila. Am decis, ca atare, sa trimit intregul pachet legislativ inapoi la Curtea Constitutionala si, in paralel, sa sesizez Comisia de la Venetia. De aceea, fac un apel catre Curtea Constitutionala de a nu se grabi si a conlucra cu organismul european care contribuie de aproape 30 de ani la dezvoltarea unui patrimoniu constitutional comun in Europa si care sprijina statele care doresc sa puna structurile juridice si institutionale in acord cu standardele si bunele practici internationale in materie de democratie, preeminenta a dreptului si a protectiei drepturilor omului, inclusiv prin acordarea unui sprijin constitutional de urgenta", a spus Iohannis.

Citeste si:
Codrin Stefanescu: Iohannis devine pe zi ce trece tot mai cinic, tot mai sabotor in ceea ce priveste ideea ca trebuie sa stopam odata abuzurile / VIDEO


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.