Presedintele Klaus Iohannis este de parere ca ar trebui sa se revina la alegerea primarilor si presedintilor de consilii judetene in doua tururi.

"Eu cred ca alegerea in doua tururi trebuie sa redevina norma, si cand vorbim de alegerea primarilor si cand vorbim de alegerea presedintilor consiliilor judetene. S-a vazut intre timp ca alegerea intr-un singur tur nu da rezultatele scontate. Trecerea la alegerea intr-un singur tur a saracit viata politica romaneasca, in special viata politica romaneasca locala", a declarat seful statului, citat de ziare.com.

Si fostul presedinte Traian Basescu considera ca alegerea primarilor intr-un tur de scrutin este o eroare legislativa si politica.

"Vrem sa dam un semnal legat de nevoia de a repara erori legislative care au facut ca democratia in Romania sa fie afectata negativ. Unul din aceste elemente este legat de alegerea primarilor. La fel cum a fost o mare eroare introducerea votului uninominal, pe care l-am sustinut de buna credinta, constatam ca si alegerea primarilor intr-un singur tur este o eroare politica. (...) Privind la evolutiile politice ce au rezultat in urma aplicarii legii cu alegerea primarilor dintr-un singur tur, constatam ca, practic, democratia sufera consistent. In primul rand, un partid mare cum este PSD isi garanteaza aproape, prin aceasta lege a alegerii primarilor dintr-un singur tur, consolidarea, isi garanteaza postamentul pe care pe urma obtine rezultate foarte mari in alegerile legislative. (...) Consideram ca in momentul de fata, urmare a acestui mod de a alege primarii, primarii au devenit nereprezentativi din punct de vedere electoral", a spus presedintele PMP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.