Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis marti sesizarile PNL si USR privind infiintarea Comisiei de ancheta a activitatii sefului Serviciului de Protectie si Paza (SPP).

Curtea Constitutionala a admis sesizarile PNL si USR privind constituirea Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea activitatii directorului Serviciului de Protectie si Paza, Lucian Pahontu, si a modului in care acesta ar fi implicat institutia in activitati care exced cadrul legal de functionare, scrie Agerpres.

Pe ordinea de zi a sedintei de plen s-a aflat sesizarea de neconstitutionalitate privind Hotararea Parlamentului numarul 11/2018 privind constituirea Comisiei parlamentare de ancheta a Senatului si a Camerei Deputatilor pentru verificarea activitatii directorului Serviciului de Protectie si Paza, Lucian Silvan Pahontu, si a modului in care este posibil ca acesta sa fi implicat institutia in activitati care exced cadrului legal de functionare, sesizare formulata de 56 de parlamentari PNL, de 22 de deputati USR si de 2 deputati neafiliati.

Liberalii sustin ca hotararea Parlamentului in acest caz este neconstitutionala, deoarece incalca principiul legalitatii prin nerespectarea Legii 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, precum si mai multe dispozitii din Constitutie.

In sesizare se arata, printre altele, ca o comisie de ancheta nu are abilitarea constitutionala sau regulamentara sa se pronunte asupra vinovatiei sau nevinovatiei unei persoane, ci are scopul de a lamuri, de a clarifica imprejurarile in care s-au produs evenimente sau au avut loc anumite actiuni sau intamplari, precum si stabilirea concluziilor si masurilor ce se impun. In plus, obiectivele anchetei exced functiei de control parlamentar si intra in sfera de competenta a altor autoritati constitutionale - Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si presedintele Romaniei.

Citeste si:
Dana Roba a revenit la muncă. Make-up artista, mesaj impresionant:...
Dana Roba a revenit la muncă....

Pe 20 februarie, Senatul si Camera Deputatilor au dat vot favorabil hotararii de infiintare a acestei comisii.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.