Ministrii Apararii din statele membre ale "Initiativei Bucharest 9" se reunesc de luni la Palatul Parlamentului, evenimentul reprezentand, potrivit MApN, o oportunitate pentru armonizarea pozitiilor nationale cu privire la subiectele ce se vor regasi pe agenda Summitului NATO din iulie.

"Activitatea, care se va desfasura in perioada 12-14 martie, reprezinta o oportunitate pentru armonizarea pozitiilor nationale ale statelor membre ale formatului B9 pe subiectele ce se vor regasi pe agenda Summitului NATO din iulie 2018, in special pe consolidarea posturii NATO de descurajare si aparare, cu prioritate pe flancul estic, in vederea obtinerii unei decizii politice pe acest subiect in cadrul Summitului", informeaza MApN, potrivit Agerpres.

De asemenea, in cadrul lucrarilor vor fi abordate teme referitoare la procesul de adaptare a structurii de comanda a NATO, riscurile si amenintarile provenind din vecinatatea estica a Aliantei, precum si modalitatile de consolidare a rezilientei pe axa Marea Baltica - Marea Neagra - Marea Adriatica, inclusiv prin asigurarea complementaritatii cu alte formate regionale.

Totodata, urmeaza a fi dezbatute aspecte privind consolidarea interoperabilitatii fortelor aliate in formatul de cooperare B9 cu cele ale SUA, cresterea mobilitatii trupelor pe flancul estic, precum si cele referitoare la o abordare comuna in domeniul consolidarii cooperarii dintre NATO si Uniunea Europeana.

La reuniune vor participa ministrii Apararii din Bulgaria, Republica Ceha, Republica Estonia, Ungaria, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polona, Romania si Republica Slovaca, dar si oficiali ai NATO si ai Departamentului american al apararii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.