Facand referire la protestul magistratilor in strada, Tudorel Toader, ministrul Justitiei a sustinut ca acestia pot manifesta in calitate de cetateni, insa ca magistrati trebuie sa respecte legea.

"In calitate de cetateni, la modul organizat sau spontan, pot protesta. In calitate de magistrati, trebuie sa respecte legea, legea fundamentala, legile speciale", a afirmat Tudorel Toader.

Chestionat daca magistratii au incalcat aceasta lege iesind in strada, Toader a mentionat ca va exprima un punct de vedere dupa ce se va documenta.

Tudorel Toader a tinut sa precizeze ca in cazul in care legea este neclara, magistratii pot apela la isntanta suprema sau la Curtea Constitutionala.

"In baza principiului separatiei puterilor in stat, fiecare dintre cele trei puteri are cate o competenta stabilita in Constitutie, dupa aceea in legile de rang infra-constitutional. Prin urmare, magistratul trebuie sa infaptuiasca justitia, adica sa interpreteze si sa aplice legea. Daca legea e neclara, apeleaza la Curtea suprema pentru recurs in interesul legii sau pentru o hotarare din aceea prealabila, ca sa fie continutul normativ accesibil, ma rog, si o practica unitara. Daca legea e neconstitutionala, din oficiu sau la cerere, judecatorul poate sesiza Curtea Constitutionala care sa verifice conformitatea legii cu Legea fundamentala – Constitutia. In rest, isi da avizul, magistratii, prin CSM, isi dau avizul la legile Justitiei si nu cu privire la incriminarea sau dezincriminarea unor fapte, modificarile din procedura penala. Prin urmare, indemnul meu este si a fost si va fi sa ramanem fiecare dintre noi in matca constitutionala, sa ne indeplinim fiecare dintre noi atributiile, competentele astfel stabilite la rang constitutional si la rang infra-constitutional", a mai spus ministrul Justitiei, citat de cotidianul.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.