Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, este de parere ca tema schimbarii formei de guvernamant cu monarhia constitutionala ar merita o dezbatere cat mai ampla la nivelul societatii.

"Organizarea unui referendum presupune intai o dezbatere si cred ca in special pe acest subiect e nevoie nu numai de o dezbatere, ci si de a cantari foarte bine argumentele in favoarea organizarii unui referendum. Sunt convins ca in ultima perioada simpatia pentru Casa Regala - iar acest lucru l-am vazut inca din 2011, cand a venit regele Mihai in Parlament - a crescut foarte mult si increderea romanilor in forma de guvernamant denumita monarhie constitutionala. De aceea, cred ca un astfel de subiect merita o dezbatere cat mai ampla la nivelul societatii, dar trebuie sa reunim acele forte care sunt favorabile si sa convingem cat mai multi dintre cetateni cu privire la utilitatea schimbarii formei de guvernamant. In cazul in care subiectul va deveni unul de interes, putem sa demaram aceste discutii anul viitor", a sustinut Tariceanu in cadrul unei conferinte de presa.

"Acest paralelism de putere executiva intre Guvern si presedinte a dus permanent la tensiuni, la conflicte. Suntem una dintre putinele tari din Europa care face o exceptie de la regula democratiilor parlamentare, unde presedintele joaca un rol - nu simbolic - ci mai degraba de reprezentare. La noi este aceasta problema permanenta pe care va trebui sa avem curajul sa o abordam, pentru ca altfel energiile societatii, intr-o masura importanta, sunt consumate pe dezbateri sterile", a completat el, citat de jurnalul.ro.

"Presedintele, in loc sa fie arbitru, prefera tot timpul sa fie un jucator, care, in loc sa-si indeplineasca rolul constitutional de a media intre puterile statului, devenind jucator, isi pierde credibilitatea. Si, atunci, sigur ca tot sistemul constitutional sufera din acest motiv", a mai spus presedintele Senatului.

Citeste si:
Dezbatere intensă pe Internet după reacția polițistului Marian...
Dezbatere intensă pe Internet...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.