Presedintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj cu ocazia Zilei Minoritatilor Nationale din Romania, in care subliniaza ca respectarea drepturilor omului, acceptarea si fructificarea diversitatii, consolidarea statului de drept si a democratiei liberale sunt garantii ale dezvoltarii umane si ale pacii sociale.

"Ziua Minoritatilor Nationale din Romania imi ofera prilejul de a transmite consideratia mea deosebita cetatenilor romani care apartin minoritatilor nationale. Le doresc sa isi implineasca aspiratiile pentru o viata prospera in cadrul natiunii romane, sa pastreze si sa transmita generatiilor viitoare identitatea culturala mostenita de la inaintasi", afirma seful statului in mesaj.

El aminteste ca a promulgat recent legea care consacra 18 decembrie drept Ziua Minoritatilor Nationale din Romania "ca expresie clara a faptului ca statul roman recunoaste, respecta, protejeaza si pune in valoare patrimoniul comun, cultural si religios, de dialog si buna convietuire al intregii natiuni".

"In Romania Centenarului Marii Uniri, actiunea politica, demersurile cetatenesti, educatia si actele de cultura trebuie sa ramana si sa se dezvolte sub egida tolerantei, a deschiderii, a acceptarii diferentei si a respectului pentru celalalt. Nu ar fi fireasca celebrarea Centenarului Marii Uniri fara minoritatile nationale, care au avut o contributie deosebita la dezvoltarea Romaniei moderne", spune Iohannis.

Seful statului mentioneaza ca minoritatile nationale sunt "parte vie si vibranta a societatii romanesti", contribuind nu doar la prezervarea si la dezvoltarea unei mosteniri proprii stravechi, ci si la evolutia societatii in ansamblu, scrie Agerpres.

"Sprijinul entuziast si unanim dat parcursului euro-atlantic al tarii noastre este dovada cea mai buna a maturitatii unei natiuni care isi valorifica pe deplin bunele relatii dintre majoritate si minoritatile nationale. Respectarea drepturilor omului, acceptarea si fructificarea diversitatii, consolidarea statului de drept si a democratiei liberale sunt garantii ale dezvoltarii umane si ale pacii sociale. Aceste valori si principii dau continut actiunii in spatiul public. Va chem, dragi concetateni, ca in ele sa vedem profunzimea acestei zile dedicate minoritatilor nationale si sensul marcarii sale ca sarbatoare nationala. Va indemn ca, impreuna, in prag de Centenar, sa ne unim eforturile pentru implinirea nazuintelor celor care acum 100 de ani au infaptuit Marea Unire: o Romanie moderna si puternica, o Romanie a tuturor", mentioneaza Iohannis.

Citeste si:
Ciucă: Promovarea dialogului între majoritate și minoritățile...
Ciucă: Promovarea dialogului...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.