Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ilan Laufer, a declarat ca schimburile bilaterale dintre SUA si Romania vor depasi un maxim istoric de 3 miliarde de dolari, pana la finalul anului. 

Laufer s-a intalnit cu secretarul american al Comertului, Wilbur Ross, cu care a discutat despre noul maxim istoric in sfera schimburilor comerciale, dar si despre intensificarea cooperarii bilaterale dintre tara noastra si SUA.

”Alocand 2% din PIB pentru Aparare si directionand mai bine de 40% din bugetul apararii pentru achizitia de tehnologie militara de ultima ora, relatiile economice romano-americane traverseaza in anul 2017 cel mai important moment istoric, urmand sa depaseasca pana la finalul acestui an 3 miliarde dolari schimburi comerciale. Romania este prima tara din NATO care a respectat cerintele presedintelui Donald Trump, deschizand, astfel, o noua colaborare pe termen lung cu industria militara din SUA, exemple concrete de colaborare fiind: achizitia sistemului Patriot de 4 miliarde dolari, viitoarea achizitie HIMARS de 1,25 miliarde dolari, colaborarea pe zona avioanelor F16, dar si cooperarile cu Bell Helicopter si General Dynamics”, arata un comunicat emis luni de minister, potrivit News.ro.

Ministrul a anuntat ca tara noastra a efectuat prima plata, in valoare de 766 milioane de dolari, pentru sistemul Patriot. Pana la sfarsitul anului va fi efectuata si o plata suplimentara de 144 milioane de dolari.

Laufer precizeaza ca Romania este "cea mai pro americana tara din UE si sustine leadershipul si importanta SUA in lume".

Exporturile realizate de companiile americane au crescut cu 30% in primele 10 luni ale acestui an, iar schimburile comerciale cu 17,5% fata de anul trecut.

SUA este "cel mai mare investitor non EU din Romania", a declarat Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.