Comisia parlamentara speciala, condusa de Florin Iordache, trebuia sa dezbata astazi modificarile propuse pentru cele doua Coduri penale pentru transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumptia de neinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces, dar dezbaterea a fost reprogramata pentru marti. 

UPDATE - 11:00 Comisia speciala a amanat din nou dezbaterea, pentru marti. Florin Iordache si-a motivat decizia punctand ca trebuie sa fie prezent si ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Comisia speciala a amanat, joi, dezbaterea si votarea acesto modificari, reprogramand pentru luni.

In timpul sedintei de joi, alianta PSD-ALDE a fost acuzata de PNL si USR ca modificarile propuse depasesc cu mult cadrul directivei. Opozitia a cerut suspendarea sedintei.

”Solicit suspendarea lucrarilor sedintei, PNL va parasi lucrarile sedintei urmand sa revenit dupa expirarea perioadei de doliu national”, a spus deputatul PNL Catalin Predoiu, potrivit News.ro.

”In consens suntem si noi, practic aceasta sedinta este de informare, nu discutam, nu dezbatem, nu votam nimic. Era o informare a colegilor”, i-a replicat presedintele Comisiei speciale, Florin Iordache.

Predoiu a punctat, de asemenea, faptul ca intr-o comisie in care se discuta despre modificarile Codurilor penale, este esential ca si ministrul Justitiei sa fie prezent.

”Solicitarea ferma catre dumneavoastra si catre Guvern este de a revizui acest proiect pana cand intram in dezbaterea lui, intrucat continutul lui, asa cum a fost distribuit, depaseste cu mult scopul Directivei si nu se mai opreste doar in marginea consolidarii prezumtiei de nevinovatie si a dreptului la aparare, ci afecteaza in mod serios politica penala a statului si capacitatea organelor de ancheta de a-si indeplini misiunea de combatere a infractionalitatii, inclusiv a coruptiei si a crimei organizate. O alta cerere este aceea de a avea la aceasta masa pe tot parcusrsul discutiei legata de transpunerea Directivei pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Acest proiect este unul de cooperare judiciara intre sistemele judiciare membre ale Uniunii Europene. O discuitie pertinenta, profesionista, echilibrata nu poate avea loc fara ministrul Justitiei la aceasta masa”, a declarat Predoiu.

Citeste si:
Modificări importante la Legea privind regimul deșeurilor. Daniela...
Modificări importante la...

Raspunsul oferit de Iordache a fost: ”Daca vedeti, nici macar la nivel de secretar de stat nu e prezent ministerul si, in aceste conditii, clar nu puteam discuta”.

”Ceea ce este cuprins in aceste propuneri legislative depaseste cu mult cadrul Directivei privind prezumtia de nevinovatie. Se ataca practic institutii importante din procedura penala, din Codul penal, se doreste reconfigurarea unor infractiuni, se intra pe procedurile de reglementare asupra probelor, asupra masurilor preventive, arestarii si asa mai deprate. Daca s-ar adopta aceste amendamente, s-ar curata de dosare nu doar intreg Parlamentul, dar cred ca n-am mai avea de a face cu infractiuni in Romania”, a spus la randul sau deputatul USR Stelian Ion.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.