Parlamentarii PNL si USR doresc intreruperea lucrarilor Comisiei pe legile Justitiei pe toata perioada doliului national, propunerea fiind facuta in sedinta de deputatul USR Stelian Ion, dupa ce presedintele comisiei, Florin Iordache, a anuntat suspendarea lucrarilor din cauza decesului Regelui Mihai I.

"Am dori sa exprimam condoleante Familiei Regale, este un moment foarte trist in viata noastra. E foarte important ca toti sa reflectam asupra a ce se intampla acum, este important sa incetam orice ostilitati ale unora impotriva altora. Mi se pare firesc, ar fi fost o atitudine fireasca aceea de a inceta dezbaterile in aceasta comisie. USR a propus sa inceteze timp de trei zile dezbaterile din aceasta comisie, pentru ca nu trebuie sa ne ascundem, lucrarile acestei comisii sunt pline de tensiune. Tensiunea din societatea civila este acumulata si se rasfrange asupra discutiilor pe legile justitiei. Ne aflam intr-un moment important in aceasta etapa si nu trebuie sa lasam ca toate aceste tensiuni, toate aceste acumulari negative sa se exprime in astfel de moment de doliu national. Trebuie sa ne luam cu totii o pauza si sa reflectam asupra noastra si a ceea ce avem de facut mai departe", a declarat marti deputatul Stelian Ion la finalul sedintei comisiei, dupa ce Florin Iordache a anuntat reluarea lucrarilor miercuri, dupa plenul Camerei Deputatilor.

El a amintit ca in urma cu 70 de ani Regele Mihai era fortat sa abdice si a afirmat ca a ramas un simbol pentru Romania, scrie Agerpres.

"Si trebuie sa reflectam asupra acestui simbol, asupra a ceea ce a insemnat Regele Mihai pentru Romania si asupra modelului pe care ni l-a oferit - un model de decenta, un model de urmat pentru generatii de acum inainte. Maine vom reitera rugamintea pentru sistarea timp de trei zile a lucrarilor acestei comisii", a spus deputatul USR.

Senatorul USR George Dirca a anuntat ca parlamentarii Uniunii vor solicita in cadrul Biroului Permanent ca miercuri sa fie o sedinta solemna si totodata in aceste trei zile de doliu national Parlamentul sa comemoreze personalitatea Regelui Mihai I.

"Este un moment in care trebuie sa reflectam si sa nu uitam ca el a fost tratat nedrept- dupa Revolutia din 1989 i s-a refuzat venirea in tara. A fost tratat intr-un mod nedrept, cu totul nejustificat si in acest moment trebuie ca toate partidele si toata lumea sa avem o conventie si in aceste trei zile sa incetam orice discutie in contradictoriu si sa comemoram trecerea Majestatii sale in nefiinta", a spus parlamentarul.

Solicitarea USR este sustinuta de parlamentarii liberali

"Regele Mihai ramane unul dintre simbolurile mari ale istoriei noastre nationale. Transmit pe aceasta cale condoleante membrilor familiei Casei Regale si imi exprim in aceste moment dificile speranta ca exemplul Regelui Mihai ne va indemna pe toti la mai multa intelepciune si sacrificiu pentru interesele tarii noastre. Intervine intr-un moment foarte dificil acest moment tragic, un moment in care suntem prea adanc si prea mult despartiti in vederile noastre despre cum trebuie sa arate tara si viitorul ei. Si poate ca aceste zile de doliu vor prilejui si o reflectie pentru cei care au astazi puterea in mana cu privire la responsabilitatile pe care le au atunci cand folosesc aceasta putere si, in Parlament si la Guvern, si ii indemn sa asculte mai mult de ratiune si de ceea ce spun cei din strada, societatea civila, de ceea ce spune opozitia, pentru ca ceea ce propunem noi nu este impotriva Romaniei, ci pentru interesele ei", a subliniat deputatul PNL Catalin Predoiu.
Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

El a aratat ca toti membrii Opozitiei au propus, intr-o pauza anterioara de consultari, intreruperea acestor lucrari si sustin in continuare incetarea acestor discutii in comisie pana cand fiecare dintre parlamentari "traverseaza aceste zile cu demnitate si linistea necesara unui astfel de moment". "Sper ca PSD sa ia act si de aceste solicitari si sa intrerupa lucrarile comisiei pe durata zilelor de doliu national", a adaugat parlamentarul PNL.

"Este un moment al vrajbei, al conflictualitatii extreme. Regele Mihai a fost legatura pe care noi o mai aveam cu Romania frumoasa, cu Romania mare, cu Romania asezata. Este un moment in care ar trebui sa reflectam noi toti romanii, sa ne asezam impreuna. E aproape si Centenarul - sa ne dea Dumnezeu minte, in rest le avem pe toate"
, a afirmat la randul sau deputatul PNL Ioan Cupsa.

Citeste si:
Cioloș: „Merg astăzi în Parlament pentru a stabili prioritățile de...
Cioloș: „Priorităţile...

Parlamentarii Comisiei speciale pe legile Justitiei au suspendat lucrarile comisiei, la solicitarea presedintelui comisiei Florin Iordache. Comisia avea program pana la ora 19,00, iar sedinta va continua miercuri, dupa plenul Camerei Deputatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.