"La acel aliniat 7 de la raspunderea magistratilor (proiectul de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor - n.r.) sunt trei discutii in acest moment: in legea in vigoare se spune ca se poate indrepta statul, in propunerea noastra statul se indreapta si in amendamentul UNJR statul are dreptul. Propunerea PSD pe care o vom sustine este sa ne sustinem amendamentul nostru cu "statul se indreapta" si atunci toate aceste discutii care sunt in spatiul public nu-si au rostul. De aceea v-am spus ca suntem compatibili (cu ALDE - n.r.) si nu sunt probleme. In plen, la alineatul 7, grupul PSD si grupul ALDE vom sustine ca statul se indreapta", a spus Iordache la Palatul Parlamentului, intrebat daca a vorbit cu cei de la ALDE despre acest subiect pentru ca acestia erau nemultumiti.

Comisia parlamentara speciala privind legile Justitiei a modificat saptamana trecuta prevederile din legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor referitoare la raspunderea magistratilor, adoptand amendamentele propuse de Uniunea Nationala a Judecatorilor si Asociatia Magistratilor, potrivit carora statul "are dreptul" de a se indrepta impotriva judecatorului sau procurorului care a savarsit o eroare judiciara din neglijenta sau cu rea-credinta. "Dupa ce prejudiciul a fost acoperit integral de catre stat, acestuia ii revine dreptul de a se indrepta cu actiune in regres prin MFP, impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea credinta sau neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii", este textul adoptat de comisie.

Comisia a respins atunci amendamentul PSD potrivit caruia "dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se indreapta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii", scrie Agerpres.

Comisia speciala pentru legile Justitiei a adoptat saptamana trecuta modificarile la legea 303/2004 urmand ca acest proiect sa fie trimis in plenul Camerei Deputatilor pentru dezbatere si vot in calitate de prima camera sesizata.