Presedintele USR Dan Barna a declarat ca, prin legea initiata de PSD si ALDE, Casa Regala isi pierde aura de credibilitate si de valoarea morala, devenind o institutie bugetara, dependenta financiar de majoritatatea parlamentara.

Sustinem acest proiect in masura in care componentele financiare ar urma sa fie eliminate, pentru ca, in proiectul propus de Liviu Drganea si Calin Popescu Tariceanu, Casa Regala devine o instiutie stipendiata de statul roman. Credibilitatea si mesajele Casei Regale ar fi anulate. Ar fi, de fapt, o institutie bugetara, care, anual, prin legea bugetului adoptata de majoritatea parlamentara, primeste bani – mai multi sau mai putini. Casa Regala si-ar pierde exact aura de credibilitate, de echidistanta si de valoare morala pe care Regele Mihai a reusita sa i-o pastreze pe durata vietii. In forma actuala, legea nu face altceva decat sa transforme Casa Regala intr-un acaret al PSD si al majoritatii parlamentare“, a declarat Dan Barna.

Liderul USR spune ca partidul pe care il conduce va veni cu amendamente la legea depusa de coalitia PSD-ALDE. „Recunoasterea istorica a valorii Casei Regale in Romania este una necesara si fireasca. Dincolo de asta, transformarea intr-un serviciu bugetar este de neacceptat, pentru ca, in felul acesta, Casa Regala devine egala cu Protectia Consumatorului“, a declarat Barna, pentru Adevarul Live.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, au depus la Parlament, in urma cu doua saptamani, initiativa legislativa pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a Romaniei. Propunerea legislativa prevede recunoasterea acesteia ca persoana juridica de drept privat si acordarea statutului de utilitate publica. In plus, legea propune recunoasterea pozitiei de Sef al Casei Regale a Romaniei, ca pozitie onorifica, asimilata protocolar cu aceea a unui fost sef de stat, si cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfasurarea optima a activitatilor si functiilor de reprezentare ale acesteia.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.