Primarul PSD al municipiului Iasi Mihai Chirica a anuntat miercuri ca municipalitatea a sesizat Avocatul Poporului pentru a contesta la Curtea Constitutionale Ordonanta de Urgenta privind modificarea Codului Fiscal, el precizand ca si alte primarii din tara sustin demersul initiat de primaria Iasi.

Primarul Chirica a spus ca spera ca "Romania nu se va transforma intr-o Siberie sau intr-o Belina, ca sa aratam tuturor ca avem un conducator suprem, iubit si dedicat nevoilor personale".

”In cursul acestei dimineti, dupa o munca foarte grea, am finalizat documentatia care a fost si trimisa Avocatului Poporului. Tot mai multe primarii din tara vin sa se alature demersului nostru in ceea ce priveste blocarea acestei ordonante in parte. Noi discutam despre interesul autoritatii publice locale, astfel incat sa aratam ca se incalca in mod flagrant legea. Se incalca Carta europeana a autonomiei locale, aprobata prin hotarare de guvern in anul 2007. Este vorba de articolul 9, aliniatul 6, care spune ca autoritatile publice locale trebuie sa fie consultate ori de cate ori se discuta despre cotele alocate din diversele surse de venit. Se mai incalca hotararea 595/2007 privind functionarea si atributiile pentru comitetul finantelor publice locale. Exista obligatia ca acest comitet sa fie intrebat si consultat in vederea emiterii unei hotarari de guvern, in conditiile in care vorbim despre descentralizare si autonomie locala. Pe 27 aprilie 2017 , prin hotararea 285, guvernul a aprobat tezele prealabile ale proiectului privind codul finantelor publice locale. Se spune acolo ca in momentul promovarii codului finantelor publice locale, guvernul trebuie sa prevada cresterea cotelor defalcate din impozitele pe venit alocate bugetelor locale de la 71,5 la suta cat este in prezent la 100 la suta incepand cu anul 2018”,
a afirmat primarul Mihai Chirica.

El a precizat ca a discutat miercuri si cu reprezentantul Comisiei Europene in Romania si ca i-a trimis un material pe aceasta tema.

Primarul din Iasi sustine ca regiunea de nord est a tarii ”este atacata in mod constant de lipsa de atentie si ca se incearca aducerea ei la nivelul anului 1907”, scrie News.ro.

”Nu vrem sa fim pusi in situatia de a ne intoarce cu 110 ani in urma. Nu putem sterge pe jos cu toata legislatia din Romania pentru a satisface nevoile unui singur om. Nu vrem sa fim autoritati locale dependente, ci vrem sa fim autoritati locale autonome. Adica sa putem decide intr-o modalitate fireasca, bazata pe Constitutia acestei tari, ca sa nu depindem cu caciula in mana ca in 1907 in fata celor care incercau sa asupreasca pe toata lumea. Sper ca nu ne-am intors in 1945 cand s-a sters pe jos cu toti primarii alesi democratic. Sper ca nu trebuie sa infiintam in Romania o Siberia, ca sa aratam tuturor ca avem un conducator suprem, iubit si dedicat nevoilor personale. Nu as vrea sa transformam Romania intr-o Belina, avem un nume asa de frumos de sute de ani”, a mai afirmat primarul Iasiului, Mihai Chirica.

Retail jobs

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Si primarul din Arad, Gheorghe Falca, a anuntat cu o zi in urma ca va sesiza Avocatul Poporului privind modificarile Codului Fiscal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.