Ministrul Justitiei Tudorel Toader afirma, in a treia postare pe Facebook pe tema recursului compensatoriu, ca actualul procuror general Augustin Lazar facea parte din plenul CSM la momentul avizului favorabil privind aceasta lege, desi astazi vorbeste despre lipsa studiului de impact.

Intr-o postare de vineri, care incepe cu formula "Din nou despre recursul compensatoriu!", Toader aminteste ca studiul de impact se face in cadrul procedurii de elaborare si de adoptare a legii si ca plenul CSM a avizat legea, din componeta acestui for facand parte si actualul procuror general.

"Mai reamintim si faptul ca actualul procuror general al PICCJ facea parte din componenta plenului CSM, emitent al respectivului aviz favorabil, desi astazi ne vorbeste despre lipsa studiului de impact", subliniaza ministrul, dupa ce reia argumentele referitoare la momentul in care este facut studiul de impact si la decizia CSM.

"Reamintim faptul ca studiul de impact se face in procedura de elaborare si adoptare a legii! Din momentul intrarii in vigoare prevederile legii se pun in aplicare!", scrie ministrul Justitiei, potrivit News.ro.

El reaminteste si ca prin Hotararea nr. 1533 din 29 noiembrie.2016, plenul CSM a avizat favorabil proiectul de lege, considerand ca, "in principiu, masura compensatorie propusa nu ar trebui sa devina incidenta doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerata executata in vederea acordarii liberarii conditionate".

"In opinia Plenului, compensatia pentru persoanele care executa pedepse privative de libertate in conditii de supraaglomerare severa devine efectiva doar daca masura propusa de proiectul de act normativ vizeaza considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicata, pentru fiecare perioada de 30 zile executate in spatiul necorespunzator", citeaza Toader din decizia CSM invocata.

Procurorul general Augustin Lazar a declarat, joi, la sosirea la CSM, ca, inainte de a vorbi despre situatia infractionalitatii ca urmare a aplicarii Legii recursului compensatoriu, ar dori sa vada studiile de impact facute de autoritati pe aceasta tema.

Citeste si:
Handbal: CSM Slatina a bifat a doua victorie la Cupa Slatina
Handbal: CSM Slatina a bifat...

Intrebat daca procurorii se asteapta la o crestere a ratei infracionalitatii in urma aplicarii Legii recursului compensatoriu, Lazar a raspuns: "Inainte de a face vreun comentariu in aceasta privinta, mi-as dori sa vad studiile de impact pe care autoritatile le-au facut cu privire la acest subiect".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.